fbpx

Nemzetközi bírói csapat a kiállítás függetlenségéért

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 május 08.

Kezdettől fogva nemzetközi bírói csapat értékeli a vásárhelyi kiállítás tejelő- és húsmarha-tenyészállatait, de a sertések bírálóbizottságában is már közel húsz éve foglal helyet osztrák, cseh, szlovák, szerb szakember. Idén hat külföldi showbíró bírál négy szarvasmarhafajtában, közülük hárman már a korábbi években is szaktudásukkal segítették a kiállítást.

  • Holstein-fríz: Andrew Cope, UK
  • Limousin: Gilles Lequeux és Sylvain Boyer, Fro.
  • Charolais: Pascal Langevin, Fro.
  • Blonded’Aquitaine: Patrick Sazy és Damien Blanc, Fro.

Kik ők?


Andrew Cope

Holstein-fríz: Andrew Cope-UK

Andrew Cope tulajdonosa és vezetője a 250 tehenet számláló Huddlesford tenyészetnek az Egyesült Királyságban. Az ő tenyészetéből került ki a 2016-os colmari Európa Bajnokság Intermediate Champion tehene. Számos Angliában díjnyertes tehenet tenyésztett, köztük brit Nemzeti Show 4 éves tehenek korosztályának első helyezett és egyben Reserve Champion egyedét 2017-ben.

Számos angol kiállításon szerepelt bíróként, köztük a Royal Norfolk, Royal Yorkshire és az East of England show-kon és hasonló sikereket tudhat magáénak bíróként a Royal Belfast és a National Calf Show-n Észak-Írországban.

 


Gilles Lequeux – INTERLIM kereskedelmi igazgatója

Limousine: Gilles Lequeux és Sylvain Boyer, Franciaország

Gilles Lequeux-nek, a Francia Limousin Tenyésztők Egyesülete által a tenyészállatok kereskedelmét szervező Interlim cég munkatársának már a szülei is limousintenyésztők voltak, testvére ma is a fajta egyik legsikeresebb francia tenyésztője.

Feladatai közé tartoznak a tenyészállat-árverések, az értékesítések szervezése, valamint a fajta nemzetközi ismertségének növelése, kapcsolattartás külföldi tenyésztőkkel és tenyésztőszervezetekkel. Már több éve bírál az állattenyésztési napokon.

 


Sylvain Boyer

Sylvain Boyer, a 2018-as francia nemzeti kiállítás vezető bírója és a 2019-es párizsi kiállításra válogató zsűri tagja lesz idén a vásárhelyi kiállítás showbírója.

Nagybátyjával 2014 óta közösen működtetik családi vállalkozásukat. Náluk született a híres bika, EPSON, amely MT-re is javasolt apaállat volt.

A tenyészetük 90 anyaállatból áll. Tenyészállatokat értékesítenek, ezenkívül egy 450 férőhelyes hizlaldájuk is van, ahova hízóalapanyagot máshonnan is vásárolnak. Évente 1,2-1,4 rotációban hizlalnak, tehát mintegy 600 vágómarhát értékesítenek éves viszonylatban. 240 hektár földterületen gazdálkodnak, amelyből 70 ha szemes és silókukorica, 35 ha gabona (árpa, búza, tritikálé), amelyet teljes egészében az állataik takarmányozására hasznosítanak. A gyepterület 135 ha.

 


Pascal Langevin

Charolais: Pascal Langevin, Franciaország

Pascal Langevin 1984 óta tenyészti a charolais húsmarhát. Elsőgenerációs charolais-tenyésztőnek számít, a családja korábban fakitermeléssel foglalkozott.

Jelenleg 80 anyatehenes charolais állománya van, melynek 65%-a minősített, és 17 darab tartozik a legmagasabb minősítési kategóriába. Állományi átlaga gyarapodásban, tejtermelésben és anyai tulajdonságokban egyaránt meghaladja a francia átlagot, és 376 napos két ellés közti idő jellemzi. Tenyésztéssel és hizlalással egyaránt foglalkozik, évente 7-8 tenyészbikát értékesít és teheneket is, amelyek a környékbeli tenyészetekben tenyésztésre kerülnek.

Mielőtt 2015-ben a Herd Book Charolais (a Francia Charolais Tenyésztőszervezet) elnökének megválasztották, hosszú ideig tagja volt a megyei és regionális elnökségnek is.

Fő célkitűzése a 2016-ban beindított genomikai programok végrehajtása a rendszert használó tagtenyészetek igényeinek kielégítésére. Célja a charolais fajta továbbfejlesztése annak érdekében, hogy jobban megfeleljen a tenyésztők és a vertikum későbbi szereplői elvárásainak. A csontozat finomítása és a hasítottfél izommennyiségének, húshozamának javítása mellett kiemelt szempont az élőmunkaigény alacsony szinten tartása és a termelékenység javítása. Ezeket a szempontokat Franciaországban ma is sok charolais-tenyészetben tökéletesen szabályozzák a megfelelő típus tenyésztésre történő kiválasztása pillanatától.

 


Patrick Sazy – tenyésztő

Blonde d’Aquitaine bírák: Patrick Sazy és Damien Blanc, Franciaország

Az 56 éves Patrick Sazy a legnagyobb francia blonde d’aquitane-tenyésztő szervezet elnöke. Harmadik generációs blonde d’aquitane tenyésztő, 100 hektáron gazdálkodik, aminek nagy része legelő és 70 tenyészállatával az egyik, ha nem a legsikeresebb blonde d’aquitane tenyésztő Franciaországban az elmúlt 15 évben. Magyarországon és Hódmezővásárhelyen is többször bírált már. Nemzetközi Show-bíró, Franciaországon kívül számos európai országban bírált kiállításokon.

 


Damien Blanc

A 43 éves Damien Blanc második generációs blonde d’aquitane-tenyésztő, a legnagyobb francia regionális egyesület tenyésztésvezetője (12 000 törzskönyvezett tehén tartozik az egyesületükhöz, ami a francia blonde d’aquitane törzsállomány egyharmadát jelenti).

Édesapjával ők voltak az elsők, akik a magyar tenyésztőkkel több mint 10 évvel ezelőtt újra felvették a kapcsolatot, és azóta is nagyon sikeres az együttműködésük a hazai tenyésztőkkel. A magyar tenyésztők által vásárolt francia genetika kiválasztásában meghatározó szerepet játszanak, és szaktanácsadással is folyamatosan segítik a magyar tenyésztők munkáját. Hivatásos nemzetközi show-bíró, Franciaországon kívül sok országban bírált már eddig is.