fbpx

Esedékes a permetezők műszaki felülvizsgálata

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 04.

Az 5 évnél idősebb növényvédő gépek – három évente végrehajtandó – műszaki felülvizsgálata esedékessé vált – hívja fel a gazdák figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Permetezőgép
Jogszabály írja elő az időszakos műszaki ellenőrzést (fotó: Horizont Média/Archívum)

Három évente kötelező

2020 nyarán indult el Magyarországon a használatban lévő növényvédelmi gépek kötelező időszakos műszaki vizsgálata: a géptulajdonos termelőknek az 5 évnél idősebb növényvédő gépeiket 3 évente szükséges elvinniük felülvizsgálatra valamelyik, a tevékenység végzésére jogosult ellenőrző állomáshoz.

A rendszer bevezetése óta eltelt az első 3 éves ciklus, a Nébih ezúton figyelmezteti az érintett gazdálkodókat és szolgáltatókat, hogy újra vigyék el 5 évnél idősebb növényvédelmi gépeiket felülvizsgálatra.

A felülvizsgálat azért fontos, hogy a gépek műszaki állapota a továbbiakban is megfelelő legyen, ami a hatékony mezőgazdálkodás egyik alapvető feltétele, valamint, hogy jogkövető magatartásuk a jövőben is megvalósuljon. Ezen túl a jól működő gépekkel csökkenthető az inputanyag felhasználás, mely költségmegtakarítást jelenthet a gazdának, illetve a környezeti terhelés is kisebb lesz.

Permetezőgép
A megfelelő cseppméret és szóráskép a termelési költséget csökkentheti (fotó: Horizont Média/Archívum)

Érintettek a növényvédelmi gépek, a kézi, illetve háti berendezések kivételével

A hazánkban működő, Nébih által kiadott jogosultsággal rendelkező felülvizsgáló állomások naprakész listája elérhető a hivatal honlapján.

Itt minden szükséges adat, illetve információ megtalálható a témával, illetve a felülvizsgáló állomásokkal kapcsolatban.

A kötelezettséget a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása írja elő.

Forrás: Nébih