fbpx

Szigorúbb lesz a Nébih az antibiotikum-felírásokkal

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 12.

A Nébih felhívja az élelmiszer-termelő állatokat kezelő állatorvosok figyelmét, hogy a vonatkozó rendelet értelmében 2024. január 1-től élelmiszer-termelő állatok számára antibiotikumot kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező állatorvos írhat fel.

állattartás állatorvos
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az engedély megléte a vényen található FELIR azonosító segítségével ellenőrizhető a Nébih központi keresőjében. A felületen a jogosultsággal rendelkező állatorvos neve mellett az „antibiotikum-hatóanyag tartalmú készítményre állatorvosi vény kiadása élelmiszer-termelő állat részére” szöveg szerepel.
A jogosultság az Állatorvostudományi Egyetem és a Nébih közös, hatósági jellegű képzésének elvégzésével, valamint sikeres vizsga esetén szerezhető meg. Mentesülnek a posztgraduális tanfolyam és a vizsga alól azok a 2019 óta végzett állatorvosok, akik teljesítették az antibiotikumok felelős alkalmazására irányuló graduális tantárgy követelményeit. A hatósági bizonyítvány 5 évig érvényes, amelyet (a lejártát megelőzően) újabb képzésen való részvétellel kell megújítani.