fbpx

A bendő pufferolása: az 5,5-ös pH-érték jelentősége

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 22.

Eredmények:

A tehenenkénti tejhozam nőtt a pufferanyag hozzáadásával: 27,6 literről (kontroll) 29,1 literre (szódabikarbóna), illetve 31,8 literre (Acid Buf) nőtt.

A tejfehérje és –zsír százalékok szintén javultak a kontrollhoz képest az Acid Buf, illetve a szódabikarbóna használatával.

A bendő pH alapján a tehenek nagyon savasak voltak a kontroll étrend adása idején, ugyanakkor a pufferanyagok hozzáadása megkönnyebbülést eredményezett számukra.

A kontroll étrend eredményeként a bendő pH-értéke 14 órán keresztül maradt 5,5 alatt a nap folyamán, összehasonlítva a szódabikarbóna által eredményezett 7,5 órával és az Acid Buf alkalmazása során tapasztalt 3,5 órával.

 

 

 

Következtetések:

Az ebben a kísérletben használt kontroll étrend savproblémákhoz vezetett a teheneknél, amit a bendő pufferanyagok hozzáadása enyhített.

Az Acid Buf magasabb bendő pH-t és nagyobb tejtermelést eredményezett, mint a szódabikarbóna hozzáadása, annak ellenére, hogy csak feleakkora koncentrációban alkalmazták.

A kísérlet tejtermelésre vonatkozó eredményei:

 

A kísérlet tejtermelésre vonatkozó eredményei:
Control Acid Buf NaHCO3
Átlagos napi tejhozam (kg) 27,6 31,8 29,1
4% FCM (kg) 26,9 32,8 29,9
Átlagos tejzsír (%) 3,86 4,21 4,18
Átlagos tejfehérje (%) 3,43 3,47 3,38
Átlagos tejcukor (%) 4,57 4,58 4,59
Tejzsír hozam (kg/nap) 1,06 1,33 1,22
Tejfehérje (kg/nap) 0,93 1,09 0,98

 

 

Forrás: Stellenbosch Egyetem, Dél-Afrika (2006)

NOACK Magyarország Kft.

Budaörsi út 131/B fsz. 1-2.

1118 Budapest

Tel.: +36 1 246 6527, + 36 1 246 6697

Fax: +36 1 246 6930

Mobil :+36 30 6706797

[email protected]

www.noackgroup.hu