fbpx

Minőséget hoznak technikában, webes kereskedésben egyaránt

Írta: Agrárágazat-2022/5. lapszám cikke - 2022 május 19.

A drága luxus és az olcsó gyenge minőség között néha nehezen definiálható az, aminek az ára is jó, de műszaki-minőségi szempontból is értékes. Ez utóbbira akar példát mutatni az Ander-2000 Kft., amely idén két kezdeményezéssel is előretör a hazai mezőgazdaságban.

Saját termékfejlesztési tevékenysége mellett a méltán világhírű Horizont termékeinek a hazai piacra való visszavezetése mellett a hazai agrártehetségeket segítő díjjal is a korszerű magyar mezőgazdaság szolgálatát, jövőképének erősítését, fejlesztését tűzte ki célul Földes Gáborral, az Ander-2000 Kft. társtulajdonosa és barátja, Borbély János.

Földes Gábor, ügyvezető igazgató
Földes Gábor, ügyvezető igazgató ANDER-2000 Kft., www.horizontagrar.hu

Mint sok más sikeres vállalkozás, az Ander-2000 is annak köszönheti létrejöttét, hogy két fiatal és ambiciózus agrárszakember rájött: jobban, jövedelmezőbben és vevőközpontúbb szemlélettel is csinálhatná azt, amit egy centralizált kereskedésnél addig csinált.

Egy nagyvállalatnál kezdtünk dolgozni Borbély János barátommal, mindketten fiatal agrárszakemberként. Én minden akartam lenni, csak állattartási termékkörökért felelős kereskedelmi képviselő nem, ennek ellenére éppen ezzel bízott meg a munkahelyem. Elfogadtam, beletanultam, és sikerrel is vittem. Ám az évek során Jánossal azt láttuk, hogy akár a vevőelégedettségben, akár a kereskedelemmel járó szolgáltatásokban vagy éppen a kínált termékek minőségében sokkal jobban is lehetne azt a munkát végezni. Sajnos szétváltak útjaink, de pár termelésben és más cégeknél eltöltött év után végül, ha nem is zökkenőmentesen, de elérkeztünk odáig, hogy saját céget vihetünk, Ander-2000 néven – összegzi a közös vállalkozáshoz vezető utat Földes Gábor.

Az Ander-2000 időközben nemcsak a hazai agrár online kereskedelemben hozott új megoldásokat. Hatékony, korszerű és a kiadásokat csökkentő technológiákat és technikai eszközöket akarnak meghonosítani vagy visszavezetni a magyar mezőgazdasági alkalmazásba. – Talán soha nem volt ilyen fontos a mezőgazdaságban dolgozó munkaerő hatékonysága, mint most. A gyors drágulás az inputanyagok, az energia, a takarmány, a bérek terén veszélyeztetheti a hazai termékek piacát. Az „eldrágulás” elkerülése nagy kihívás a gazdálkodóknak, ezért fontos a technológiai fejlesztés, a személyi állomány átszervezése, a termékek újragondolása – mondja a cégvezető. Hozzáteszi: hatékonyan csak jó eszközökkel lehet dolgozni, de még ma is tetten érhető, hogy a nagyüzemi termelésben a minőség és tartósság helyett sokszor az olcsó árszint dominál az eszközök választásában. Pedig ahol a gazdaság tulajdonosa maga is részt vesz a termelési folyamatokban, ott nyitottak a magas minőségű eszközök és berendezések használatára, mert a döntéshozók tapasztalják az eszközök által nyújtott termelékenység előnyeit.

A HORIZONT MAGYAR AGRÁRTEHETSÉGÉRT DÍJ CÉLJA az, hogy a fenntartható, minőségi magyar mezőgazdaság, a világszínvonalú hazai állattenyésztés büszke hírét erősítse. Az évente odaítélendő díj közösséget teremthet egy prémium minőségű termék, de emellett a 21. századi technológiai kultúrát képviselő állattenyésztői körökben. Az idei kiírás keretei belül 1 000 000 forintos terméktámogatásra lehet pályázni, és 2022. 05. 15-ig lehet benyújtani a jelentkezést. A korszerű technikák és technológiák elsődleges célja a magyar állattenyésztők és állattartók napi munkájának, szakmai fejlődésének és jövedelmező tevékenységének előmozdítása. Olyan, komoly gondolkodású, a szakmai minőségre, a megbízhatóságra, az emberi értékekre, de még a humorra is nyitott gazdálkodókat várnak, akik igénylik, hogy a Horizont-termékek kereskedője a minőség és a magas szintű szakmai szolgáltatói jelenlét mellett az emberi értékeket, az ügyfélközpontú párbeszédet is megjelenítse a munkájában. Ennek része a cikk elején említett nívós online tartalmak hozzáférhetősége, közvetlen ügyfélszolgálat és az edukáció is. Részletek a horizontagrar.hu oldalon.

A közép- és nagyvállalatok számára is fontos ez a termékkör, legalábbis azoknak, akik érdekeltek a képzett, tapasztalt munkavállalók megtartásában. A munkakörülmények javításáért tett erőfeszítéseik jegyében kézenfekvő megoldásnak kínálkozik a prémium minőségű eszközök bevezetése a termelésbe. Ezeknek a cégeknek a „kézi eszköz, fogyóeszköz” jellegű kiadásaik bőven 0,5-0,1% alatti arányban jelennek meg költségszerkezetükben. Az itt felmerülő minőségi javulással járó költség növekedés elhanyagolható az ezek mellé társuló előnyökkel szemben: munkaerőhatékonyság növelése, munkavállalói elégedettség, a vállalkozáshoz való lojalitás. További komoly előnye a prémium minőségnek a hosszabb élettartam, a kapcsolódó szolgáltatások, a biztos garanciális háttér…

Az Ander-2000 Kft. ezért az itthon csak nyomokban megtalálható, prémium kategóriát képviselő, német Horizont és Ukal termékeket új online platformon tette elérhetővé. – A horizontagrar.hu-n felhasználóbarát webáruház és a köré épülő szolgáltatási rendszer várja a gazdaságokat – teszi hozzá Földes Gábor. – Az a nemes cél és vízió, hogy a magyar gazdálkodók átálljanak a legmodernebb technológiákra, és végre csúcsminőségű nyugati eszközökkel végezhessék a munkájukat, és mindezek online platformokon akár másnapra történő szállítással elérhetőek, mára végre teljesen megvalósultak. Így kijelenthetjük, hogy ezzel meg is érkeztünk a 21. századba – mutat rá a cégvezető. Ugyanakkor a horizontagrar.hu oldalra látogatók nem csak egy egyszerű, bolti jellegű kiszolgálásban részesülhetnek. Minden vásárlást kiegészít egy opcionális, magas színvonalú szakértői segítségnyújtás és támogatás, ami így igazán egyedivé teszi az oldalt a többi piaci szereplővel szemben. A webáruház elindításával, az Ander-2000 Kft. tulajdonosai egy olyan széles termékpalettát tárnak az itthoni állattartók elé, ami bebizonyítja: tévhit, hogy a prémium minden esetben drágább is. Több ezer, valóban prémium minőségű eszköz közül válogathatnak az ide látogatók. A horizontagrar.hu célul tűzte ki, hogy segíti minden fejlődni vágyó állattartó számára az előrelépést. Ennek fő útja a magasabb feldolgozási fok, a nagyobb hozzáadott érték elérése. Ezzel és az ellátási láncok lerövidítésével a kisebb gazdaságok is pozícióba kerülhetnek, és stabil finanszírozható működést érhetnek el.

Amikor az Ander-2000 ebben az irányban is kiterjesztette tevékenységét, „szembejött a múlt”: érzékelték, hogy a piacon az utóbbi évtizedben kialakult egy betöltetlen rés.

Arról a német gyártású, Horizont elnevezésű villanypásztor-termékcsaládról van szó, amely ma is nagyon-nagyon sok helyen működik az országban. Jelenleg, annak ellenére is csak korlátozottan elérhető, hogy megvan az igény erre a termékszegmensre, melynek tagjai prémium kategóriás berendezések, de messze nem a legdrágábbak, ugyanakkor minőségben a világélvonalba tartoznak. Rendkívül tartós, nagyon sokféle funkcionalitású, többek közt hordozható kis- és nagyteljesítményű eszközöket gyártanak minden elképzelhető igényre, földrajzi és időjárási viszonyokra – ismerteti a német márka előnyeit a szakember. Az Ander-2000-nél azért is döntöttek úgy, hogy visszavezetik a piacra a Horizont termékeit, mert személyes meggyőződésük is azt diktálta, lényeges, hogy a márka megtalálható legyen a hazai palettán. – Személyes és üzleti okból is fontos ügy ez nekünk – hangsúlyozza Földes Gábor. Hozzáteszi: a 75 éves múlttal bíró Horizont villanypásztor és állattenyésztési berendezései révén a kisebb gazdaságok is hozzájuthatnak egy magasabb minőségű, tartós eszközhöz. Az Ander-2000 az idei év első felére tervezi a bevezetőkampányt.

Mint a Horizont termékcsalád kampányából látható, itt nem egyszerűen egy áruféleség értékesítése a cél, hanem egy szellemiség, egy vízió érvényre juttatása és megjelenítése a hazai mezőgazdasági kultúrában. – A Horizont jó példa arra, hogy a kiemelkedő minőség és az elérhető ár nem ellentmondás. Ennek az egyik alapja az innovatív szemlélet, ami lehetővé teszi a két érték érvényesülését annak érdekében, hogy az állattartók megfelelő eszközhöz jussanak, luxusra jellemző kiadások nélkül – összegzi Földes Gábor.

E szellemiséget az Ander-2000 Kft. egy szakmai díj képében is szeretne megerősíteni a magyar agráriumban. – Meghirdetjük idén a Horizont Magyar Agrártehetségért díjat olyan kis- vagy középgazdaságok számára, amelyek az alaptevékenységük mellett hosszú távú víziót látnak és szolgálnak. Akiknek van jövőképük és hozzátennivalójuk a magyar mezőgazdaság holnapjához, a szakmai fejlődés, innováció erősítéséhez– fejti ki a cégvezető. A pályázat során olyan kérdésekre kérnek majd válaszokat az aspiránsoktól, mint például: Hogyan látja önmagát mint gazdálkodót 2030-ban? Hogyan segítheti a jövőt az olyan innovatív technológia, termékcsalád, mint a Horizont? – A fő üzenetünk mindezzel az, hogy megmutassuk: a hazai mellett van német világszínvonalú termék a hazai állattenyésztés, állattartás igényeinek kiszolgálására, és mindez az értékéhez mérten elérhető áron. Ez a személyes küldetésünk is – mondja Földes Gábor. Hozzáteszi: „A magyar állattenyésztők napi munkáját akarjuk megkönnyíteni és rentábilissá tenni azzal, hogy a legjobb minőségű termékeket a legjobb digitalizált vásárlói élménnyel tesszük elérhetővé. A minőségi magyar mezőgazdaságért dolgozunk, hisszük, a hazai állattenyésztés lehet világszínvonalú, amire méltán büszkék lehetünk. Megbízható, szakértő, közvetlen, emberi, van humora…”

Kohout Zoltán