fbpx

Pénzt hozhat a napenergia a gazdáknak

Írta: Kristóf Imre - 2022 május 18. -Hirdetés

Az ipari üzemek mellett a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek termelési költségeit is jelentősen megemelte az utóbbi évek energiaár robbanása. Új fejlesztésükkel a földterület kettős hasznosítását és az állattartó telepek napenergiával való ellátását kínálja a PannonWatt Zrt. az agráriumban.

Az energiaárak az elmúlt évekhez képest jelentősen megemelkedtek. Míg két-három évvel ezelőtt 20-25 Ft-ért lehetett megvásárolni egy kWh villamos energiát, ez napjainkra 70-75 Ft-ra emelkedett az ipari felhasználók részére. A jelenlegi tendencia pedig a további áremelkedéseket vetíti előre. Ez, a nagyon jelentős drágulás a szektoron belül nagy terhet ró a mezőgazdaságban dolgozó gazdákra, állattenyésztő telepekre, takarmánykeverő üzemekre, emiatt alternatív megoldásokat kell találni.

Napelempark sertéstelepen
Napelempark sertéstelepen (Fotó: PannonWatt Zrt.)

Napenergia felhasználás állattartó telepeken

Az állattartó telepek napenergiával való ellátása nem csak költségcsökkentést, hanem bevételt is hozhat a vállalkozás számára. – Aki állattartással foglalkozik, az nagyon jól tudja, hogy a legolcsóbb takarmány az, amit ő saját maga megtermel. Ugyanez igaz a villamosenergiára is: a legolcsóbb villamosenergia az, amit mi magunknak állítunk elő. Cégünk ehhez kínál olyan megoldásokat, amivel a saját villamosenergia fogyasztásunk mellett, a hálózatba is vissza tudunk termelni, és a fölösleges energiát értékesíthetjük akár a szabadpiacon, vagy a MAVÍR Zrt.-nek állami felhasználásra – mondta Nagy István Péter, a PannonWatt Zrt. termelési vezetője.

Napelempark szőlőben
Napelempark szőlőben (Fotó: PannonWatt Zrt.)

Energiatermelés, kettős hasznosítás, földterületeken

Az állattartó telepek mellett a Pannonwatt Zrt. új fejlesztéseként, a művelés alatt lévő földterületek kettős hasznosítását is kínálja a gazdálkodóknak.

– Kifejlesztettünk egy agro-fotovoltaikus napelemes tartószerkezetet, ami alatt haszonállatok tudnak legelni, illetve ha növénytermesztéssel foglalkozik a gazda, akkor művelni tudja a földjét. A számára legmegfelelőbb növénykultúrát választhatja: a gyógynövények, gabonafélék, takarmánynövények termesztésétől kezdve a szőlő-, gyümölcsültetvények létrehozásáig. Ezt az új technológiájú tartószerkezetek és az olyan napelemek teszik lehetővé, amik szinte teljesen áteresztik a fényt. De vannak olyan napelemek is, amik félárnyékot tartanak a növényeknek. Ki kell választani a megfelelő növénykultúrát, hogy mit szeretnénk termeszteni, és annak megfelelően tudunk napelemes rendszert ajánlani hozzá.

Árnyékolás napelemekkel
Árnyékolás napelemekkel gyümölcsösben (Fotó: PannonWatt Zrt.)

Referencia: 100 napelempark

A PannonWatt Zrt. 2016 óta van jelen az energetikai piacon, már több mint 100 napelem parkot adtak át az országban. Az árbevételük a 2016-os 70 millió forintos bevételhez képest, a tavalyi évben elérte a 7 milliárd forintot. Szolgáltatásuk az első megvalósíthatósági tanulmánytól a tervezés, engedélyeztetés és a kivitelezés lépésein át egészen az üzemeltetés teljes ciklusára kiterjed. Mi az energetikához értünk, ezért a gazdáknak a válláról levesszük az ezzel kapcsolatos terhet. Az igénybejelentéstől a tervek elkészítésén át, a hatósági eljárások lefolytatásáig, mindent feladatot, beleértve a kivitelezést is elvégezzük. Sőt a kivitelezés után, az erőmű üzemeltetését is vállaljuk. A műszaki megoldástól, a pénzügyi finanszírozáson keresztül, egészen az üzemeltetésig, minden részét le tudjuk fedni ennek a területnek.

Napelempark pulykatelepen
Napelempark pulykatelepen (Fotó: PannonWatt Zrt.)

Garanciák

A PannonWatt Zrt. legnagyobb tulajdonosa az E.ON, amely a magyarországi villamosenergia elosztóhálózatnak a kétharmadát üzemelteti. – Ilyen tőkeerős tulajdonosi kör mellett azt gondolom, hogy egy nagyon megbízható és stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégről beszélhetünk. Soha nem volt még olyan példa, hogy bármelyik gazda, vagy ipari beruházó kérését ne tudtuk volna megoldani akár műszakilag, vagy pénzügyileg – tette hozzá Nagy István Péter, a PannonWatt Zrt. termelési vezetője.

PannonWatt Zrt.