fbpx

Nagy fordulat, újabb drágulás, mert leáll a gabonakivitel

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 18.

Nagy otthoni veszekedés kíséri az indiai kormány próbálkozásait a gabonafélék kivitelével. Nemrég még azért harcoltak, hogy többet vihessenek a globális piacokra. Ezt árcsökkenés kísérte volna, azt viszont áremelkedés kíséri most, hogy végül nemhogy nem nő a kivitel, de le is tiltották az exportot.

gabona

Hajtja az árakat

A búza irányadó indexe egyből majdnem 6 százalékot ugrott Chicagóban – ez két hónapja a legmagasabb. Az ok az indiai gabonakiviteli tiltás, amit a búzatermést sújtó forró időjárás miatt rendeltek el. Az árak már rekordmagasságra emelkedtek, de nemcsak ott: a világpiacokon is felfelé terelik az árakat. India most csak oda enged hazai búzát eladni, ahol korábbi megállapodások vagy „élelmiszerbiztonsági szükségleteik” indokolják.

A sok tilalom mélyíti a válságot

A tilalmat ellentmondásos fogadtatás övezi. Bár a rendelkezés átmeneti érvényű, a G7-tagállamok mezőgazdasági miniszterei bírálták a kiviteli stopot. „Ha mindenki exportkorlátozásokat vezet be, vagy a piacokat bezárja, az súlyosbítja a válságot”, idézte a BBC a német szakminisztert. Bár India a világ második legnagyobb búzatermelője, korábban nem volt jelentős exportőr: a termést döntően hazai piacokon értékesítik. De az orosz háború levágta az ukrán búzakivitelt, ami az időjárási anomáliákhoz társulva globális problémát okoz, és nehezíti az indiai belföldi ellátást is.

A tilalom előtt India rekordmennyiségű 10 millió tonna búza szállítását tűzte ki célul az idén. Sőt, a tervek ambíciózus voltára utalt az indiai kormányfő hangzatos bejelentése („India kész etetni a világot”), ami nem nagyon tetszett a belföldi ellátásért aggódóknak.

gabona

Fotók: Illusztráció (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)