Járványügyi nyomozás gümőkór-fertőződés kapcsán

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 18.

Egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban gümőkór-fertőzöttséget igazolták a szakemberek 2022 májusában. Az esetet a telepen elvégzett hatósági, ellenőrző vizsgálat tárta fel.

szarvasmarha
A telepen négy állatnál mutattak ki fertőzöttséget (Fotó csak illusztráció: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság

A Csongrád-Csanád megyei állattartó telepen elvégzett gümőkórvizsgálat során négy állat mutatott pozitív reakciót. Az eredmények ismeretében a hatóság további vizsgálatokat és forgalmi korlátozást rendelt el.

A pozitív állatok diagnosztikai vágását követően a Nébih laboratóriumi vizsgálatai megerősítették a betegség jelenlétét. Az állomány ismételt vizsgálatára még májusban sor kerül. A járványügyi nyomozás során jelenleg a gümőkór-fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek, melynek kulcsa lehet a baktérium (Mycobacterium) törzsek genetikai azonosítása és összehasonlítása más, korábban izolált törzsekkel.

Az egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett!

A gümőkórról, az előírt vizsgálatokról, az export veszélyeztetettségről

Magyarországon minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek intradermális gümőkórvizsgálatot. Ezen kívül a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is vizsgál a gümőkór kórokozójának kimutatása céljából. Hazánk bizonyos területein, különösen a Dunántúlon, egy-egy legeltetett háziállat-állomány szinte minden évben megfertőződik a vadállomány gümőkór-fertőzöttsége miatt. Idén – a járványügyi nyomozásnak is köszönhetően – két Bács-Kiskun megyei telepen állapították meg a fertőzöttséget.

A fertőződés – bizonyos esetszám felett – veszélyeztetheti hazánk élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarhagümőkór-mentességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel.

Magyarország 2021-ben továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc