fbpx

Az NFA eddig 1550 szerződést kötött mintegy 30 ezer hektár területre

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 28.

Budapest, 2013. március 27., szerda (MTI) – Országosan eddig 1550 haszonbérleti szerződést kötött a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) mintegy 30 ezer hektár területre – közölte az NFA szerdán az MTI-vel.

 

A közlemény szerint a területek több mint 75 százalékát természetes személyek: őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági termelők nyerték el.

Az eddig megkötött haszonbérleti szerződések átlagos birtokmérete 16 hektár.

 

 

A földalapkezelő hangsúlyozza, hogy a szervezet minden esetben a törvények szerint jár el, „nincsenek előre kiosztott földek”. Az NFA a Nemzeti Vidékstratégiában (NVS) rögzített célkitűzések alapján a kis- és közepes vállalkozások földhöz juttatását segíti, és célja, hogy terület ne maradjon parlagon.

 

Ezért a pályázati eljárás végéig, jó gazda módjára ezeket a földeket ideiglenesen megbízási szerződéssel művelésbe adja – fogalmaznak.

Az NFA közleményében kitért arra, hogy az elmúlt napokban a megbízási szerződést többször is tévesen kényszerhasznosításnak nevezték.

A hatályos jog nem ismeri a kényszerhasznosítás fogalmát, a megbízási szerződés pedig nem azonos a korábban – a 90-es évekből – ismert köznyelvben kényszerhasznosításnak nevezett művelésre való kijelöléssel – mutatnak rá.

A megbízási szerződés éppen a hosszú távú földhaszonbérleti pályáztatás előkészítése azzal, hogy az adott föld így legfeljebb egy évre művelésbe adható, hogy ne maradjon parlagon.

Pályáztatni csak olyan földet lehet, amely a szabályok szerint per-, teher- és igénymentes, valamint megközelíthető, és a művelés feltételei adottak – hangsúlyozza az NFA.

 

MTI 2013. március 27.