fbpx

Hatott a recept a tejágazatban

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 06.

…a termelők, a feldolgozók és a kiskereskedők összefogásával, no meg a fejlesztésekkel.

Együttműködéssel sikerült

Ahhoz, hogy a tejágazat ma sikerágazat legyen Magyarországon, nagyon sok munka kellett. A siker alapja a feldolgozók és a termelők együttműködése, a kiskereskedők bevonása a termékpálya működésébe, valamint az, hogy az ágazatban dolgozó cégek sikerrel tudják megvalósítani fejlesztéseiket – elemezte a siker „receptjét” az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Dabason. Feldman Zsolt a tej világnapja alkalmából, a Vitafort Zrt. országos szakmai partnertalálkozóján tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: az elmúlt egy évtizedben 26 százalékkal nőtt a tejtermelés és 2,1-szeresére nőtt a tejágazat exportértéke.

szarvasmarha
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Jelentős fejlesztések, támogatások

Az államtitkár elmondta, 2015 óta 25 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések a tejelő szarvasmarhatartók telepein. Az állami és európai támogatásokkal, 2015 után csak vidékfejlesztési forrásokból 7 milliárdot költöttek a tejfeldolgozás korszerűsítésére. A Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében a 2020 ősze után kiírt, nagy technológiai megújulást jelentő pályázatoknál 300 szarvasmarha telep nyújtott be 123 milliárd forint fejlesztési igényt. Támogatást kapott még 14 komplex tejipari fejlesztési projekt 9,5 milliárd forint értékben, ami ahhoz szükséges, hogy magasabb hozzáadott értékű termékeket, hatékonyabban és jobb minőségben tudjon előállítani az ágazat mind a hazai, mind az exportpiaci fogyasztók részére.

NAK: előtérbe kerülhet a vaj

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról beszélt, hogy fokozódó problémákkal és három évtizede nem látott nyersanyagár-emelkedéssel kell megküzdenie az ágazatnak. A kamarai elnök szerint az ukrajnai háború miatt fokozódó napraforgóhiány okán újra előtérbe kerül a vaj, ezért azt „rehabilitálni kell”.

forrás: AM