fbpx

Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

Írta: Agrárágazat-2022/6. lapszám cikke - 2022 június 06. -Hirdetés

A Corteva™ Agriscience növekedést serkentő csávázószerei már a vetéstől komplex módon segítik a növények kelését és korai fejlődését.  A termékek gerincét a molekuláris szinten gondosan kiválasztott, kiváló minőségű humuszanyagok (humin-, és fulvosavak) adják, amelyek létfontosságú növényi tápanyagokkal vannak kiegészítve. Ez nem több vegyület újabb keveréke, hanem egy speciális folyamat során előállított molekuláris komplex.

A termék alapvető nyersanyaga a lignin – a természet második leggyakoribb biopolimerje – a cellulóz után. A gyártási folyamat révén olyan termékeket állítunk elő, amely makro- és mikroelem kelátokat is tartalmaz. A tápanyag-összetételt és az új tápanyag-leadási mechanizmust úgy tervezték, hogy általános pozitív hatást gyakoroljon a növény fiziológiájára. Ez természetes módon enyhíti az abiotikus stressz káros hatásait és javítja a terméshozamot és annak minőségi tulajdonságait – különösen kevésbé kedvező körülmények között.

A biostimulátoros kezelés előnyei ismertek:

Egységesebb, gyorsabb kelés, intenzívebb kezdeti fejlődés, fokozott stressztűrés, több és fejlettebb generatív részek így a termés kedvezőbb alakulása.

Az Ympact® növekedést serkentő magtrágya csávázószert kalászos vetőmagok kezelésére fejlesztették.  Szerves eredetű tápanyagok (humin- és fulvosavak) mellett mikroelem kelátokat tartalmaz magas koncentrációban (Mn, Cu, Zn). Az Ympact™ csávázásnak köszönhetően gyorsabb a növények kezdeti fejlődése, hatékonyabb az anyagcsere, így kedvező hatása van a termésre is.

A vetőmag Ympact® kezelésének célja a növények korai optimális fejlődésének megalapozása, a kelést és növekedést kedvezőtlenül befolyásoló tényezők káros hatásainak minimalizálása révén. Ilyenek a vízhiány, hirtelen hőmérsékletesés, hosszantartó szárazság, növényvédő szerek okozta stressz, stb. A kezelt növények kevésbé szenvednek stresszes időszakban, és a körülmények javulásával gyorsabban indul meg újbóli fejlődésük.

Az Ympact® pozitív hatását több időszakban is megfigyelhettük őszibúza állományokban. Egy nádudvari kísérletben már a keléskor megfigyelhető volt ez, a kelés intenzitásában. Az Ympact® kezelt területen 6 százalékkal volt jobb a kelés.

Nádudvar, 2022, március 28. Jobb oldalon az Ympact® csávázott vetőmaggal elvetett területről kiásott búza növények, balra a kezeletlen. A mérések szerint az Ympact® kezelt területről származó növények gyökérhossza 10%-kal, növénytömege 30%-kal volt jobb a kezeletlenhez képest. A növényenkénti hajtásszám (a bokrosodás kezdetén) 30%-kal volt jobb az Ympact® esetében.

A későbbi időszakban is tapasztaltunk fejlődésbeni különbséget az Ympact® javára.

Csárdaszállás, 2022, április 25. Jobb oldalon az Ympact® csávázott vetőmaggal elvetett területről kiásott növények, balra a kezeletlen, búzában. A mérések szerint az Ympact® kezelt területről származó növények gyökérhossza 10%-kal, hajtáshossza 2%-kal, növénytömege 23%-kal volt jobb a kezeletlenhez képest. A növényenkénti hajtásszám (a bokrosodás kezdetén) 11%-kal volt jobb az Ympact® esetében.

Bízunk abban, hogy információinkkal segíteni tudjuk majd eredményes gazdálkodását.

Rácz István
Kiemelt Partnerkapcsolati Menedzser
Corteva Agriscience™

corteva