fbpx

Gyengül a glifozát hatékonysága?

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 14.

Egy amerikai tanulmány szerint a glifozát egy évtized alatt elvesztette hatékonyságának bő egyharmadát. Európában most az a kérdés, mennyire igaz ez az aggasztó tény a kontinens mezőgazdaságára, növényvédelmére.

A hatékonysága gyorsan csökken

Éppen akkor, amikor Európa megerősíti a glifozát-hatóanyag felhasználhatóságát, figyelemre méltó hír érkezik Észak-Amerikából. Amerikai tudósok kiértékelték az elmúlt 25 év terepi tesztjeit az Egyesült Államokból és Kanadából. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Illinoisi Egyetem elemzése azt mutatja, hogy a gyomirtó idővel elveszíti hatékonyságát, legalábbis ott, ahol különösen intenzíven használják. A tanulmány szerint a glifozát-rezisztens növények gyors bevezetése a 20. század végén leegyszerűsített gyomirtáshoz vezetett, amely nagymértékben glifozátra támaszkodott. Emiatt azonban annak hatékonysága azonban csökkent – amit az USA-ban és Kanadában 24 intézmény gyomirtószer-rezisztencia- kísérletei alapján 1996 és 2021 között gyűjtöttek egy adatbázisba. A Der Spiegel  szerint „gyomirtó hatékonysága a kísérleti területeken néhány év után gyorsan csökkent, mivel a mezőgazdaságban nemkívánatos növények rezisztenciát fejlesztettek ki a szerrel szemben”.

növényvédelem permetező szórókeret
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Ott rezisztencia, itt okszerűség

Ez az információ azonban éppen ellenkező előjelű, mint Észak-Amerikában. Noha általános felhasználói tapasztalat a növényvédelemben, hogy a készítmények hatékonysága idővel csökken és/vagy rezisztencia alakul ki velük szemben, az EU-ban több szempontból más a helyzet a glifozát kapcsán. Ott ugyanis a kukorica és a szója genetikailag módosított vetőmagjaiban (GMO-k) is használják a teljes gyomirtó szert, és ott a nemesítés is ennek megfelelő irányban történt. A növényeket genetikailag úgy módosították, hogy a glifozát ne károsítsa őket, és az ottani gazdálkodók a teljes gyomirtó szert olyan táblákra is permetezik, ahol már terem a kukorica vagy a szójabab.

Európában azonban sehol sem engedélyezett GM-növények termesztése, emiatt a gazdák sokkal takarékosabban, okszerűbben alkalmazzák a glifozátot a gyomok ellen. Magasabbak a felhasználási követelmények és szigorúbbak az alkalmazási előírások. Növényvédelmi körökben nem tartanak attól, hogy az észak-amerikai tanulmány következtetései érvényesek Európára.