fbpx

Elönti a világot a kukorica, de kérdés, megérte-e

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 13.

Az már más kérdés, hogy hoz-e a gazdáknak annyi nyereséget a kukorica, amennyibe a termesztése került. Az árak egyelőre még mindig pocsékul alakulnak.

takarmány kukorica
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Nemcsak nálunk, Európa- és világszerte inkább felfelé módosulnak a kukorica terménymennyiségi becslései, és várhatóan tovább nő a globális zárókészlet. Az IGC novemberben a korábbi szezont 5 százalékkal meghaladó, 1223 millió tonna globális kukoricatermésre számított, míg a globális felhasználást 1213 millió tonnára becsülte (+3 százalék). Eszerint a szezon végére 285 millió tonna (+4 százalék) kukorica maradhat a tárolókban, bár más becslések 310 millió feletti zárókészlettel számolnak.

Az Európai Unióban annak ellenére nőtt jelentősen – 8 millió tonnával – termés, hogy a tavalyinál 4 százalékkal kisebb területről arattak. A várható termés – a hozam 21 százalékos javulása miatt – közel 61 millió tonna (+16 százalék). Idehaza az AM tájékoztatása alapján november 8-ig a 746 ezer hektár 89 százalékáról hektáronként 8,1 tonnás termésátlaggal 5,4 millió tonna kukoricát takarítottak be. Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 57,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november végén, ami az egy évvel korábbit 51 százalékkal múlta alul.

Ez minden jel szerint kevés lesz a boldogsághoz. Bár tavaly óta az inputanyagárak csökkentek, a betakarított termés csak akkor hoz nyereséget a gazdáknak, ha az eladási ár 60 ezer forint fölé emelkedik tonnánkénti.