fbpx

Génszerkesztés: sürget a jövő, fontos lépés előtt az EU

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 13.

A 2023-as év végéhez közeledve az Európai Unió is egyre közelebb kerül olyan fontos döntésekhez, amelyek meghatározzák a növénynemesítési és vetőmagágazat jövőjét, és jelentős hatással lesznek az egész európai agrár-élelmiszeripari láncra.

cirok napraforgó rizs
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Veszélyben Európa vezető szerepe

A növénynemesítési innováció évtizedek óta a termelékenység növekedésének fő mozgatórugója az agrár-élelmiszeripari láncban. Ennek több mint kétharmada az állami és magán növénynemesítési erőfeszítéseinkből származó genetikai fejlődésnek tulajdonítható. Ezeken az erőfeszítéseken alapul, hogy Európa vezető szerepet tölt be a növénynemesítés, a vetőmagellátás és a mezőgazdasági termelés terén, hozzájárulva az élelmezésbiztonsághoz és az egyre egészségesebb táplálkozáshoz Európában és világszerte.

Napjainkban ezt a sikert veszélyeztetik az éghajlatváltozás egyre nagyobb kihívásai. A terményeinket aszályok és árvizek, egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek fenyegetik, új kártevők és betegségek jelennek meg és fejlődnek az új körülmények között. Ugyanakkor a növénynemesítésnek és a mezőgazdasági termelésnek hozzá kell járulnia természeti erőforrásaink megőrzéséhez, biztosítva a fenntartható élelmiszerellátást az egyre csökkenő földterületekről, és mérsékelve a függőségünket az olyan kritikus inputanyagoktól, mint a növényvédő szerek vagy a műtrágyák.

A fellendülés kulcsa az EU kezében van

Maga az Európai Unió rendelkezik a kulccsal ahhoz, hogy kinyissa az ajtókat a folyamatos innováció és e kihívások sikeres megoldása előtt. Az Európai Bizottság által júliusban javasolt két jogalkotási kezdeményezés az új génszerkesztési eljárásokról és a vetőmagok forgalmazásának korszerűsített keretrendszeréről alkalmas arra, hogy fellendítse Európa fejlődését és vezető szerepét a növénynemesítés és a magas minőségű vetőmagok biztonsága terén, támogatva a rugalmas, valóban fenntartható élelmiszerrendszerre való áttérést.

Az Euroseeds, a hozzátartozó 35 nemzeti vetőmagszövetség, valamint az általunk közösen képviselt több ezer növénynemesítő és vetőmagipari vállalkozás felkéri az EU tagállamait és az Európai Parlament tagjait, hogy a növénynemesítést a rendelkezésre álló legjobb tudomány és eszközök, valamint az innovációt lehetővé tevő uniós szabályok segítségével tegyék lehetővé a mezőgazdaság és a polgárok javára.

Európának meg kell és meg is tudja teremteni a saját jövőjét. Kezdjünk hozzá ennek a jövőnek a megteremtéséhez most!

(forrás: Euroseeds nyilatkozat a növénynemesítési innovációról)