fbpx

A növényi olajok és a gabonafélék drágulása miatt lehet csúcson egyes élelmiszerek ára

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 09.

ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tájékoztatása szerint szeptemberben az alapvető élelmiszertermékek árának irányadó indexe tovább emelkedett 2%-kal augusztus óta, így 5 %-kal haladja meg az előző év hasonló időszakának jellemzőit. Ebben szerepe lehetett a gabonafélék és a növényi olajok drágulásának.

 

A gabonafélék

… összesített árindexe 5%-os havi növekedésével 13%-kal került magasabb szintre az egy évvel korábbi értékhez képest. A búza magasabb jegyzése volt a fő felhajtóerő, annak élénk kereskedelme, továbbá a termelés esetleges csökkenése miatti aggodalmak a déli félteke és az európai őszi búza esetében. A kukorica szintén drágult az Európai Unió alacsonyabb termelési kilátásaira adott válaszként. A cirok és árpa nemzetközi ára szintén emelkedett, míg a rizsé nem változott.

 

 

A növényi olajok

… árindexe 6%-kal ugrott meg az elmúlt hónapban, az idei év szinte legmagasabb szintjét elérve, miután a pálma-, napraforgó- és szójaolaj nagy kereslete felnyomta az árakat.

 

A húsár-index

… mérsékelt csökkenést (-0.9%) mutatott, részben Kína döntésének hatására, ahol betiltották a sertéshús importját miután Németországban vaddisznóban azonosították be az afrikai sertéspestist.

 

A tejtermékek

… összesített árindexe szinte változatlan maradt, miután a vaj, sajt, sovány tejpor árnövekedését ellensúlyozta a teljes tejpor árában bekövetkezett csökkenés.

 

A cukor

… ára 2,6%-ot csökkent, reagálva a várható termelési többletre a globális cukortermésben, támogatva India és Brazília erős kibocsátása által.

 

A gabonapiac:

korábban becsültnél valamelyest kevesebb, 2 762 millió tonnányi gabonatermés várható a 2020-as szezonban, ami 2%-kal meghaladva a tavalyi mennyiséget, történelmi rekordot jelent.

– tudta meg szerkesztőségünk a FAO jelentésből.

Fotó: Barna Ferenc