fbpx

Bajban leszünk az őszi kalászosokkal

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 09.

Eddig vártuk, most már inkább űznénk az esőt sok helyen, mert a sáros talajon nehéz lesz jó magágyat készíteni. És a folytatás sem ígér túl sok jót.

 

Az Alföldön kevesebb, másutt 110 mm is esett

Az elmúlt két hét során kiadós csapadék hullott az országban, melyre nagy szükség is volt, a talaj nedvességtartalma jelentősen növekedett. Összességében többnyire 30-110 mm eső esett: a legtöbb a nyugati és északkeleti határ közelében, a legkevesebb az Alföld középső részein. A talajok felszíne ennek megfelelően sokfelé sáros, hiszen az elmúlt két hét bőséges csapadéka országszerte teljesen átnedvesítette a felső 20 cm-es réteget, sőt immár a mélyebb rétegekbe is jutott. A felső fél méter nyugaton és északon telített, az Alföldön azonban még van nedvességhiány.

 

A talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában, a talaj felső fél méteres rétegében (2020. október 7.)

 

Aratás, vetés-előkészítés, sárdagasztás

Bár a napraforgó betakarításával már csaknem mindenhol végeztek, a kukorica aratása is viszont nemrég kezdődött, és ezt a mostani esős idő jelentősen hátráltathatja attól függően, hol mennyi esett, illetve milyen a talaj mechanikai állapota. Ugyanez vonatkozik a kalászosokra is, amik most várják a vetés-előkészítés, a magágykészítést. Ehhez ugyan elengedhetetlen a talaj megfelelő nedvességtartalma, de most már éppen nem a szeptemberi szárazság, hanem a helyenként túl sok eső, a sáros talaj fogja nehezíteni ezt a döntő jelentőségű munkát. A repce, köszöni, jól van, a szárazság miatti nehézkes kelés már a múlté, az állományok a hónap végétől megérkezett eső hatására folyamatosan regenerálódnak, fejlődnek.

 

 

Ez vár a földekre

A folytatásban ráadásul újabb csapadékhullámok várhatók, ami az említett kukorica- és őszikalászos-munkák miatt nem annyira jó hír most. A következő napokban folytatódik a változékony, főleg keleten enyhe időjárás, újabb jelentős csapadékkal, reggelente köddel. Vasárnap főleg a Dunántúlon és a középső országrészben várható eső, majd hétfőn és kedden országos csapadékhullám érkezése valószínű. Összességében jövő szerdáig akár újabb 20-30 mm, vagy még ezt meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat. Az viszont jó hír, hogy bár az első fagyok október 10-e év vége közt szoktak érkezni, ettől a hónap végéig nem kell tartani.