fbpx

Hogy előzzük meg a súlycsökkenést ridegtartásban?

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 25.

Itt az ősz, az esték nyáriasak még jelenleg, azonban a hideg váratlanul és gyorsan is érkezhet. Ezért fontos, hogy felkészüljünk a ridegtartásban lévő lovakkal kapcsolatos teendőkre, ugyanis a tartós hideg gyakran okoz nemkívánatos súlycsökkenést ezeknél az állatoknál.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján két tengeren túli szakértő tanácsaira alapozva foglalja össze az állattartók feladatait a ridegtartás témájában. A ló és a lótartás hazánk számára kiemelt értéket képvisel, nemzeti kultúránk szerves részét képezi, nem mehetünk el a téma mellett szó nélkül.

Lovak
Hidegben figyelni kell a ridegtartásban lévő lovak takarmányozására és beállók biztosítására (fotó: Pixabay)

A hideg okozta fogyásban két tényező játszik szerepet

Sok lónál gyakori a szezonális fogyás különböző okok miatt a hidegebb téli hónapokban” – mondja Carey Williams, PhD, a New Jersey-i Rutgers Egyetem professzora, aki több, mint húsz éve egyben a lótáplálkozás specialistája is.

A hideg időjárás okozta fogyásért a két fő felelős a füves legelőről a szénára való áttérés, valamint a lovak megnövekedett energiafelhasználása, hogy melegen tartsák szervezetüket a hideg időszakban.

Az emberhez hasonlóan a lovak is melegvérűek, belső testhőmérsékletük szűk határokon, vagyis a thermoneutrális zónán belül marad. Amikor maghőmérsékletük az alsó kritikus hőmérséklet alá esik, a lovaknak több hőt kell termelniük, hogy stabilizálják belső hőmérsékletüket.

Ha hidegebb van, akkor a lovaknak több kalóriára/energiára van szükségük a testhőmérséklet fenntartásához, és nagy valószínűséggel többet kell enniük” – mondja Shannon Pratt-Phillips, PhD, az Észak-Karolinai Állami Egyetem Állattudományi Tanszékének lótakarmányozási és élettani professzora.

Ez egy ok-okozati összefüggés, ha nem esznek eleget, akkor fogyni kezdenek. Ezért kell a lótulajdonosoknak folyamatosan figyelemmel kísérniük a kint tartott lovak testének állapotát és súlyát.

Ügyeljünk a takarmány minőségére

A hideg időben megnövekedett energiafelhasználás fedezése érdekében fő szabály, hogy 18 Fahrenheit foknál hidegebb időben fokonként 2%-kal nő az energiaszükséglet” – mondja Williams. „Ez általában körülbelül 2-4 font extra szénát jelent egy átlagos ló számára.” Természetesen a minőség sem elhanyagolható tényező.

Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy mínusz 8 C° alatt jobban oda kell figyelni, és átlagosan 0,9-1,8kg-al több jó minőségű szénát kell adni hőmérséklettől függően.

A nagyobb energiaigényű lovaknak (fiatalok és növekedésben lévő állatok, munkalovak, vemhes vagy szoptatós kancák és idősebb lovak) több kalóriára van szükségük a hidegebb hónapokban.

Általában a szálastakarmány (fű vagy széna, de jelen esetben a széna) az ideális „fűtőanyag”, amely segít a lovaknak a maghőmérsékletüket a kívánatos zónán belül tartani. „A széna magas rosttartalmú, ezért a ló vastagbelében a mikrobáknak fermentálniuk kell azt, hogy illékony zsírsavak képződjenek, amelyeket a ló energiaként felhasználhat” – mondja Pratt-Phillips. „A folyamat hőt is termel, amelyet a ló felhasználhat testhőmérséklete fenntartásra.” Így segít a jó minőségű, magas rosttartalmú takarmány a több hő megtermelésében.

Tartósított takarmány segíthet az etetésben

Télen a lovak a megszokott napirendtől eltérően vagy rövidebb időre lehetnek kinn, és a legelő minősége is leromolhat. Ezért a széna és tartósított takarmányok használata előtérbe kerülhet” – mondja Pratt-Phillips.

A szakemberek azt javasolják, hogy hideg időben kiegészítésként adjunk szénát, szénapelyvát, pelletet, akár lucernapelletet is. Más alternatív rostforrások, beleértve az áztatott répaszeleteket is, etethetők a ló szokásos szénaadagja mellett kiegészítéseként, és általánosan javíthatják a takarmányminőséget, különösen azokon a területeken, ahol nehéz beszerezni és tárolni a jó minőségű takarmányt. A gazdát segítik a többletenergia kiszámításában a pelletált takarmányokon található tápanyag információk.

Alapszabály, hogy mindig gondoskodjunk friss, tiszta ivóvízről, de száraz, magas rosttartalmú takarmány etetésekor még nagyobb figyelmet kell fordítani az állat megfelelő vízfogyasztására.

Lovak
Van olyan fajta, mely jól bírja a hideget, de táplálékot kell ezeknek a lovaknak is biztosítani (fotó: Pixabay)

Szükség esetén adjunk extra zsírforrást az állatoknak!

Néhány állattartónak csak 2-4 fonttal több jó minőségű szénát/takarmányt kell etetnie hidegebb időben” – mondja Williams. Ha a lovak mégsem tudják így megőrizni súlyukat, azt javasolja, hogy 1-2 font (0,45-0,9 kg) rizskorpát adjunk a napi étrendjükhöz. A rizskorpa kiváló kiegészítője a szénának, különösen azoknak a lovaknak, amelyek nem esznek elég szénát, és további energiaforrásra van szükségük (pl. idősebb lovak).

A rizskorpa nemcsak magas zsírtartalmú, hanem gyorsan emészthető rostokat is tartalmaz, ráadásul nagyon ízletes is, és szinte minden takarmányboltban elérhető” – mondja Williams. A rizskorpa segíti a lovat a kondíció és a súly megtartásában, és a kukoricával ellentétben nem teszi hiperaktívvá vagy túlzottan energikussá, cukor- és keményítőtartalma ugyanis alacsonyabb. Mivel azonban a rizskorpa gyorsan emésztődik a vékonybélben, nem rendelkezik ugyanazzal a minőségű hőtermelési tulajdonsággal, mint a takarmány vastagbélben végzett fermentációs folyamata.

Figyelni kell vitamin- és ásványianyag-bevitelre is

A gyengébb minőségű széna bizonyos tápanyagokból kevesebbet tartalmazhat, különösen vitaminokból és ásványi anyagokból.

A legelőfű gazdag E-vitaminban és béta-karotinban (ami az A-vitamin előfutára), a széna vitaminszintje idővel csökkenni kezd, és néhány hónapos tárolás után túl alacsony lehet, ezért kell a lovaknak vitaminos kiegészítőket adni” – mondja Pratt-Phillips.

A szakemberek szerint megoldás az étrendkiegészítők, koncentrátumok (balancer pellet) etetése, de használhatunk konkrét vitamin- és ásványianyag-kiegészítőt is.

A takarmánykiegészítők azért jók, mert a lovak továbbra is élhetnek a megszokott szálastakarmányon, és naponta csak közel 1 font (0,45kg) extra takarmányt kell pótlólagosan adagolni (súlyuktól és a gyártó ajánlásaitól függően)” – magyarázza Williams. A szakemberek szerint ezek a pelletek nagyon alacsony kalóriatartalmúak, de ugyanakkor magas a koncentrált fehérje, vitamin- és ásványianyag- tartalmuk, ezáltal kiegyensúlyozzák a gyenge minőségű takarmányt.

Mire figyeljünk még?

Fontos egyéb tényezőket is figyelembe venni, mielőtt az állatok étrendjén változtatunk, ilyen az életkor és a tartási gyakorlatot, technológia.

A hőszabályozási képesség az életkorral csökken (ugyanúgy, mint az embereknél), így az idősebb lovak szervezetének több erőfeszítésbe kerül a normál súly fenntartása, mint fiatalabb társaiknak. Ebben szerepet játszik az öregedő szervezet, nehezebben rágnak és emésztik meg a takarmányt. Az idős lovak kondícióját tekintve tehát előnyös lehet télen a többlet zsírforrás (például a rizskorpa) etetése.

Nagy hidegben, párás időben víz- és szélálló beállókkal, fedett helyekkel jelentősen csökkenthető a normál testhőmérséklet fenntartásához szükséges energiafelhasználás. Ennek hiányában sokat segíthet akár a kültéri téli takaró alkalmazása is.

A hatékony hőszabályozás érdekében különösen fontos takarót, vagy beállót biztosítani olyan lovak részére, amelyeket valamilyen okból meg kell nyírni a hidegebb hónapokban. Ezért a nyírás előtt jól meg kell gondolni annak előnyeit és hátrányait” – mondta Williams.

Forrás: NAK