fbpx

70-szer több a csirkehús Ukrajnában, de idén az EU léphet

Írta: - 2021 március 08.

2020-ban a járványhelyzet ellenére csúcsot döntött az ukrán csirkehús-előállítás. Az év második felében azonban olyan válságtünetek mutatkoztak, ami csökkenést vetít előre az idei évre. Ilyesmire évtizedek óta nem volt példa Ukrajnában: az elmúlt 20 évben 70-szeresére növelték a csirkehús-kibocsátásukat. Európa idén hasznot húzhat az ukrán termelés megtorpanásából.

2021-ben az ukrán csirkehús-termelés és-export várhatóan először fog csökkenést mutatni. Ukrajna legnagyobb csirkehús-előállítója (MHP) a növekvő költségek és a csökkenő haszon miatt már nem bővül tovább, az ország második legnagyobb feldolgozója pedig csődbe ment. Ezen felül a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) is sújtja az ukrán baromfiágazatot. Az újabb kitörések megakadályozzák, hogy Ukrajna teljesítse a 2021-es uniós behozatali kvótáját – elemeznek az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szakemberei.

 

ukran csirke

Jól indult 2020, de rosszul végződött

2020 folyamán Ukrajna több madárinfluenzás esetet is regisztrált. Emiatt számos exportpiac részlegesen vagy teljesen bezárult az ország előtt, ideértve a jövedelmező uniós piacot is. Ukrajna illetékes állatorvosi hatósága csak néhány célországban volt képes enyhítéseket kiharcolni a regionalizáció jegyében. A HPAI-kitörések 2021-ben is folytatódtak, és még csak most kezdődik a tavaszi madárvonulás.

Ukrajna az ország takarmányigényéhez képest csekély szójababot termel, és azt is javarészt exportálja (ahogy Magyarország is). Ez a takarmányfehérje 2020-ban hatalmas dráguláson ment át, de a gabonafélék is 30-50 százalékkal többe kerülnek. A takarmányköltségek a termelési ráfordítások közel 60 százalékát teszik ki, ezért egy ilyen mértékű drágulásnak a csirkehús értékesítési árában is meg kellene jelennie. Csakhogy ez utóbbi alig változott. A csökkenő profit a termelés visszafogásához vezetett, különösen a kisebb piaci szereplők körében. A rossz gazdálkodási gyakorlat és a pénzügyi védőháló hiánya miatt Ukrajna második legnagyobb csirkehús-termelője (Complex Agromars) teljesen leállt a termeléssel. A vállalat 2020 decemberében csődbe ment.

A termelési nehézségek ellenére az ukrán csirkéseknek meglehetősen sikeres év volt 2020. A problémák többsége az év vége felé csúcsosodott ki. Ukrajna csirkehús-exportja nőtt 2020-ban, annak ellenére, hogy az EU piaca hosszabb időre bezárult előtte. Az ukrán gyártók ekkor átmenetileg növelték a fagyasztott húskészleteket, majd a felesleg utat talált a világpiacra. Ukrajna jelentősen növelte jelenlétét Kuvaitban, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában. A volt Szovjetunió közép-ázsiai országai gyorsan növekvő exportpiacnak bizonyultak. A belső fogyasztásra sem hatott a COVID-19. A szállodák és éttermek bezárásával a kiskereskedelemben nőtt meg a csirkehús forgalma.

 

ukran csirke
Lassulás 2021-ben (forrás: cdn-a.william-reed.com)

 

Számíthatunk a növekvő ukrán importra

Európa legnagyobb beszállítója volt Ukrajna 2018-ban, amit a szabadkereskedelmi kvóták ügyes értelmezésével értek el. (Egy szabályozási kiskapu kihasználásával csontos csirkemellből 2 év alatt 15-szörösére növelték a behozott a mennyiséget.) A kereskedelem-politikai korrekciót követően 2019-ben és 2020-ban a harmadik beszállítói helyen stabilizálta magát az ország, Brazíliát és Thaiföldet követi a sorban. Az Ukrajnából belépő baromfihús mennyisége 2019-ben 134 ezer tonna volt, ami 2020-ban 109 ezer tonnára csökkent az EU Bizottság becslése szerint (ebből 115, illetve 78,5 ezer tonna a csirke.)

Az EU szempontjából is fontos Ukrajna, a harmadik legnagyobb felvevőpiac. Az ide szállított baromfihús-mennyisége 2019-ben 178 ezer tonna volt, ez 2020-ban ugyanolyan mértékben csökkent, mint az import (-18%), 146 ezer tonna lett. Azaz az ország az EU-val szemben nettó importőrnek számít csirkehúsból. Idén ez az egyenleg még inkább az EU javára billen el. Ukrajna szemszögéből nézve ugyanis az unió a legfőbb beszerzési forrás. 2021-ben továbbra is elsősorban olcsó belsőségeket és feldolgozási alapanyagot fognak importálni, kifelé viszont prémium csirkedarabokat és egész madarakat szállítanak. Ukrajna fő exportpiaca továbbra is a Közel-Kelet, az EU, Kína és Észak-Afrika. Mivel a feldolgozók folyamatosan igénylik az alapanyagot, az ország idén az import növelésére fog kényszerülni – összegeznek az elemzők. Ez jó hír a 2020 folyamán hatalmas fagyasztotthús-készletet felhalmozó unió számára. Íme, egy kis reménysugár a felesleg zökkenőmentes levezetésére!

 

Lásd még cikkeinket a témában:

Csirkések, ez vár rátok idén

Pengeélen fog táncolni idén a baromfiágazat

Kettős présben: nem ez lesz a baromfi-ágazat éve