fbpx

Csökkent, közben nőtt – ez a mezőgazdasági termelés

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 08.

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadta a 2020-as mezőgazdasági termelésre vonatkozó adatait. Amennyiben az előző évi áron számolunk 2,2%-kal csökkent a termelés, ha a 7,2%-os áremelkedést figyelembe vesszük, 4,8%-os emelkedést mutathatunk ki az előző évihez képest.

Ágazati mutatók

A növénytermesztés – változatlan áron számolt – termelése 3,3%-kal, az állattenyésztésé 1,3%-kal csökkent 2019-hez képest. A 10,3%-os és a 3,2%-os ágazati árváltozásokat követve a termelési érték 6,6%-kal, illetve 1,8%-kal nőtt.

A mezőgazdasági termelés tavalyi kibocsátása elérte a 2973 milliárd forintot. Ebből 1733 milliárd forinttal a növénytermesztés, 1026 milliárd forinttal az állattenyésztés részesedett. A különbözeti értéket az agráriumhoz kapcsolt szolgáltatások és másodlagos termelői tevékenységek vitték el.

Novemberben kiadott első becsléséhez képest mindössze 20 milliárd forinttal (0,67%-kal) javította felfelé a mezőgazdaság teljes tavalyi kibocsátási értékét a KSH.

A növénytermesztés 58, az állattenyésztés 34%-kal vette ki a részét a teljesítményből, az alaptevékenységek aránya az elmúlt tíz év alatt 1-2 százalékpontos ingadozástól eltekintve lényegében nem változott.

 

mezőgazdasági termelés
A mezőgazdaság teljes kibocsájtásának évenkénti alakulása (Forrás: KSH)

 

A növénytermesztési ágazat

Az összes termékcsoportjának termelése a tavaszi aszály, a kalászosok betakarítását nehezítő csapadékos nyári hónapok és a betakarított szántóföldi terület zsugorodása miatt csökkent, ami alól csak néhány növényfaj – árpa, kukorica, paradicsom – jelent kivételt.

A gabonafélék termése 2,1%-kal lett kevesebb az előző évi magas bázishoz képest. A 8,9%-os drágulással a termelés értéke 6,7%-kal nőtt.

A legfontosabb gabonanövények közül a búza termése 7,0%-kal csökkent, a kukoricáé 1,3%-kal nőtt. Az árpa termésmennyisége 3,6%-kal emelkedett az előző évihez képest.

Az ipari növények volumene 3,8%-kal, a növénycsoport nagy részét kitevő repce terméseredménye 5,8%-kal, a napraforgóé 2,3%-kal esett vissza. A cukorrépából 7,7%-kal termett kevesebb.

A kertészeti termékek termésmennyisége 0,6%-kal maradt el az előző évitől. Az áremelkedés 5,4%-os mértékével értékben 4,7%-os növekedést mutatott.

A gyümölcsfélék termésmennyisége a tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt 18%-kal csökkent, a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség. Az ágazat jelentős részét kitevő alma termesztése 25%-kal esett vissza. A szőlő mennyisége is csökkent, 8,0%-kal, ennek ellenére a borászok kiváló évjárattal számolnak.

 

Az állattenyésztés

A kibocsátását az új koronavírus okozta járvány és az állategészségügyi vészhelyzetek – például afrikai sertéspestis, madárinfluenza – miatti kedvezőtlen gazdasági körülmények drasztikusan befolyásolták, amit a számok igazán nem is adnak vissza.

Az élő állatok átlagos mennyisége 2,4%-kal csökkent, ezen belül a szarvasmarháé 1,0%-kal nőtt, a sertésé 1,0 és a baromfié 5,0%-kal csökkent.

Az állati termékek mennyisége összességében 1,3%-kal emelkedett. A tejtermelés, a tejkvóta 2015-ös kivezetése óta lassú növekedési pályára állt. A 2020-ban felvásárolt tejmennyiség 1575 millió liter volt, 2,7%-kal több az előző évinél.

 

szarvasmarha
Kedvezőtlen körülmények befolyásolták a mezőgazdasági termelést (Fotó: Barna Ferenc)

 

A bruttó hozzáadott érték

1281 milliárd forint, előző évi áron számolva 6,6%-kal csökkent, folyó áron majd 10%-kal nőtt az előző évihez viszonyítva, amit a 17,6%-os árindex segített.

A folyó termelőfelhasználás volumene 0,9%-kal, az ára 0,4%-kal növekedett, értéke összességében 1,3%-kal haladta meg az előző évit. A nagyobb ráfordítással előállított kevesebb agrártermék a mezőgazdaság termelékenységének visszaesését mutatta, ami mérsékelte a hozzáadott érték növekedését – olvashatjuk a KSH megjegyzését az anyagban.

Az előzetes adatok szerint a teljes mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 3,5%-át adta.

Az élelmiszerárakban a mezőgazdasági termelés gyenge eredményeinek jelei világviszonylatban is kimutathatók.

 

Forrás: KSH

Összeállította: Barna Ferenc