fbpx

Szántóföldi kultúrák tavaszi problémái

Írta: Agrárágazat-2023/05. lapszám cikke - 2023 május 05. -Hirdetés

A tavaszi vetések a szokatlanul hideg tavaszi időjárás miatt később kezdődtek, elhúzódnak, ami a kukorica fejlődési dinamikáját 2-3 héttel is eltolhatja. Ez azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek.

Ezek miatt az okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a késést, gyorsabban fejlődjön, és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen. Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol® vagy az Amalgerol® Essence. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol®

3 l/ha vagy az Amalgerol® Essence 1,5 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nemcsak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

Gyomirtó fitotoxicitása kukoricában
Gyomirtó fitotoxicitása kukoricában

Az Amalgerol® 3 l/ha dózisa olyan nitrogéntartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, ami nem perzseli a növényeket, sokat segíthet a növények fejlődésének fokozásában, és az esetlegesen fellépő csapadékhiányos időszakokat is jobban átvészelik a növények. Ezekből a nitrogéntartalmú levéltrágyákból (Azospeed, Lovospeed, Nitrospeed, Plantal Top N stb.) 15–20 litert kijuttatva hektáronként, Amalgerol®-lal kombinációban egy erőteljes tápanyag-kondicionáló szer keveréket kapunk, amely gyorsítja a növények fejlődését, és segíti a növényeket a stresszes állapotok leküzdésében.

A napraforgónövények az egyenetlen kelés következtében különböző fejlettségűek lehetnek. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódhat, a területen a növények egy része még javában virágzik, míg a többiek már beértek. A meglepetés a betakarításkor következhet, mivel a későn virágzó növények még nem értek be, és így a termésüket sem lehet betakarítani. A termésátlagokon így látszik az egyenetlen kelés közvetett hatása.

Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket.

Gyomirtó szer fitotoxikus tünetei napraforgón
Gyomirtó szer fitotoxikus tünetei napraforgón

A tavaszi permetezések során jelentkezik a legtöbb vegyszerfelverődésből, -elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. A napraforgó különösen érzékeny a gyomirtó szerekre. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta hatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. Általában napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeznek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa, és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetezőtartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is, ami szintén egy stresszfaktor a növények számára.

Az Amalgerol® és az Amalgerol® Essence is az Agro-ökológiai Programban használható készítmény, alkalmazásuk a programban 1 pontot jelent.

Hechta