fbpx

Tápanyag: a sikeres gazdálkodás komplex szemléletet kíván

Írta: - 2024 március 04. -Hirdetés

Napjainkban a modern mezőgazdaság fontos része a mérés és vizsgálatokra alapozott tápanyagellátás. Az eredmények elemzése az első lépés a szakszerű választáshoz. Mivel minden műtrágyaválasztás befektetést jelent, nem engedhetjük meg, hogy a választásnál hibázzunk. Az élelmiszer-ellátás nemzetgazdasági kérdés. Az élelmiszer-biztonság a stratégia része, ami szorosan kapcsolódik a tápanyagellátás tudományterületéhez. A szakterület hozzáértő megközelítése, a tápanyagok okszerű használata elengedhetetlen az élelmiszer-előállítás és a környezet közötti egyensúly fenntartáshoz.

A tápanyagellátás összeállítása

A tápanyagellátás összeállításánál három fő szempont, amire figyeljünk: a megfelelő időben – a növény fenológiájához igazítva, a megfelelő termék összetétel, a megfelelő mennyiségben, a talajellátottság és növény igénye alapján legyen kijuttatva. A gyakorlati megvalósításához a Yara számos alkalmazást fejlesztett ki az elmúlt 100 évben. Néhány példa az alkalmazások közül: Megalab, Tankmix, CheckIT, alkalmazások, melyek segítségével a gazdálkodók optimalizálni tudják a tápanyag-kijuttatást a talaj és a növényhez igazítva, legyen szó szabadföldi vagy zárt termesztőberendezésről.

Márciusi döntések

Márciusban aktuális téma a tavaszi vetésű növények tápanyagellátása. Lássuk, milyen szempontokat mérlegeljünk döntéskor! Ebben az időszakban sokszor a napi 24 óra is kevés a feladatokra. Talajt kell készíteni, műtrágyázni, vetni, gyomirtani. Sokszor okoz nehézséget a szűk időablak, amikor optimálisan lehet a munkát elvégezni. Ha elfogadjuk, hogy a hatékonyság szorosan összefügg a hasznosulással, akkor a választás a YaraMila műtrágyákra essen, melyek a melegen granulált összetett műtrágyák legmagasabb fokát jelentik.

Eredményesebb a hatékony műtrágya, mint a nagy dózis

A YaraMila granula egyenletes, pormentes, gömbölyű szemcséi lehetővé teszik a röpítőtárcsás és a vetéssel egy menetben történő kijuttatást egyaránt. Jól oldódik, és a leghatékonyabb alapanyagformákat tartalmazza. A YaraMila műtrágyák a nitrogént és a káliumot 100%-ban, a foszfort 90% feletti vízoldható formában tartalmazzák.

A magyarországi talajok tápanyag-ellátottsága jelentősen csökkent az elmúlt években. Az optimálistól eltérő kémhatás is nehezíti a tápanyagfelvételt, különösen a foszfor esetében. A jelenlegi gazdasági helyzetben kevesen engedhetik meg, hogy az indokoltnál magasabb dózist juttassanak ki. Eredményesebb, ha hatékonyabb műtrágyával közelítjük a növényi optimumot. A Yara által kifejlesztett P-Extend formula a növény számára folyamatos foszforellátást biztosít. A Yara hanninghofi Kutató Intézete vizsgálta a YaraMila P-Extend foszfor szolgáltatását (1.ábra). A vizsgálat megállapította, hogy több hónappal a kijuttatás után a vízoldható foszfor koncentrációja még mindig emelkedett a talajban. Ez biztonságos ellátást biztosít a felvételi igény szempontjából kritikus időszakban is.

Folyamatos vízoldható foszforforrás a növénynek
YaraMila P-Extend™ – Folyamatos vízoldható foszforforrás a növénynek

Nézzük, milyen YaraMila összetételekből válasszunk a tavaszi műtrágyázáshoz!

A YaraMila legfontosabb tulajdonságai közé tartozik a magas hatóanyag-tartalom, a széles foszfor/kálium arány, ami rugalmas adaptációt biztosít a különböző ellátottságnál. Az össz hatóanyag-tartalom akár 58 % összetételtől függően, fél tucat mikroelemmel kiegészülve.

Fontos szempont, hogy az alapanyagok jellemzően Finnországból, kedvező geológiai adottságú bányákból származnak, melyek nehézfémektől mentesek, ezért fontos szegletkő a YaraMila a biztonságos élelmiszer-előállításban.

Ahol az őszi vetések állapota indokolja, juttassunk ki foszforból, káliumból friss hatóanyagot, jól oldódó műtrágyával! Javasolt összetétel a YaraMila 16-27-7 vagy a YaraMila 10-24-24. Ezek a gyökérzónában gyorsan felvehető állapotba kerülnek.

Vetéssel egy menetben mikrogranulátum-kijuttatásra a YaraNP Startert (10,5 % N + 47 % P) javasoljuk bór és cink kiegészítéssel. Javasolt dózis 10-20 kg/ha között, talajkémhatás, foszforellátottság és vetésidő függvényében.

YaraMila összetételek

A repce- és gabonalevelek tápanyaghiányos állapotot mutatnak. Az őszi káposztarepcében tavasszal a fagyok megszűntével, a YaraVita Brassitrel Pro-t(458 g/l össz tápelem) ajánljuk 3-4 l/ha dózisban. A magas bór-, kalcium-, magnézium-, mangán- és molibdéntartalom teszik egyedivé a terméket.

A gyengébben fejlett gabonában az első kezelés a YaraVita Kombiphos (638 g/l össz tápelem) legyen 2-3 l/ha dózisban! A magas foszfortartalom mellett a gyökérfejlődést és a bokrosodást segítő mezo-, mikro- és a vízháztartásban fontos szerepet játszó makroelemet tartalmaz. A megfelelően bokrosodott állományban már az első kijuttatást a YaraVita Gramitrellel (620 g/l össz tápelem) végezzük 3l /ha mennyiségben!

További információért látogasson el a www.yara.hu oldalra. A termékelérhetőségről érdeklődjön kereskedő partnereinknél, szakmai információért keresse a Yara szaktanácsadó kollégáit.

Tóth Gábor
Yara Hungária Kft.