fbpx

Újabb, nagy agrárország tilthatja ki az orosz importot

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 04.

Alaposan megfontolják az embargót az Oroszországból és Fehéroroszországból származó mezőgazdasági importra – közölte a miniszterelnök.

napraforgó

„Alaposan elemezni fogják Lettország azon döntésének hatását, hogy betiltja az orosz élelmiszerek behozatalát”, ugyanakkor „nem zárja ki a hasonló intézkedések alkalmazását” a lengyel kormányfő a Bloomberg szerint. A lengyelek igencsak higgadtan közelítenek az Európában meglehetősen hiszterizált mezőgazdasági problémára, konkrétan az ukrán, orosz és más kelet-európai, közép-ázsiai importra. Az európai mezőgazdaságot szerintük egyáltalán nem csak az ukrán, hanem a nagyon alacsony árú orosz és fehérorosz is nyomás alatt tartja. Lengyelország és Lettország miniszterelnöke megállapodott abban, hogy egyesítik erőiket, hogy rávegyék az európai vezetőket, hogy tegyenek intézkedéseket az Orosz Föderációból és Fehéroroszországból érkező élelmiszerimporttal kapcsolatban. A lengyel miniszterelnök a gazdákkal is konzultálni kíván a kérdésről.

A balti államok oroszimport-ellenes fellépéséről több ízben írtunk, legutóbb itt és itt. Azzal érvelnek, hogy a háborús agresszor oroszok importja helyett az ukrán kellene importálni, így Európán is csökkenne a nyomás. Laptársunk, a MezőHír ugyanakkor nemrég arról írt, hogy épp a lengyelek kényszerültek arra, hogy az átmeneti hagymahiányt orosz importtal enyhítsék.