fbpx

A Nébih nem értékesít, nem kereskedik felfoglalt áruval

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 14.

Csalók emailben kerestek meg gyanútlan ügyfeleket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nevében, lefoglalt élelmiszereket kínáltak eladásra, melyekről díjbekérőt is kiállítottak – figyelmeztet tájékoztatójában a hivatal.

Bűnözés, laptop
Visszaéltek a Nébih nevével és adataival (fotó: Pixabay)

A hivatal ügyfélszolgálatára érkezett megkeresések alapján értesült a csalásról

Ismeretlen személy, magát a Nébih munkatársának kiadva, a hivatal által lefoglalt élelmiszereket kínált emailben eladásra. A hatóság nevével visszaélő csaló díjbekérő alapján átutalásos fizetési lehetőséget ajánlott a vevőknek, akik válaszüzenetben adhatták le megrendelésüket. Az ajánlattal kapcsolatban továbbá azt írta, az csak rövid ideig érvényes, ezt követően pedig megsemmisítik a termékeket.

A hivatal megtette a szükséges intézkedéseket. Egyúttal ezúton figyelmezteti a lakosságot és a vállalkozásokat, egyéb szervezeteket, hogy a Nébih mint hatóság nem foglalkozik kereskedelmi tevékenységgel, így díjbekérő számlákat sem állít ki erről. A hivatal az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzd az élelmiszerhamisítások és a feketegazdaság ellen. Ennek érdekében nagy figyelmet fordít az ellenőrzésekre, az abból és a vizsgálatokból eredő információk gyűjtésére, feldolgozására és közérthető módon való megosztására, kommunikálására. A lefoglalt termékeket nem értékesíti.

A hivatal főbb adatai, így bankszámlaszámai is elérhetőek a hatóság weboldalán, gyanú esetén mindenképp még az esetleges utalás előtt ellenőrizzék azokat.

Amennyiben csalásra gyanakodnak, jelezzék a hivatalnak vagy a rendőrségnek

Fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben óvatosan járjanak el, ha személyes adataik kiadását vagy előre utalásos fizetést kérnek Önöktől.

Gyanúsnak ítélt megkeresés esetén hívják a Nébih ügyfélszolgálatát (+3680/263244) vagy tegyenek feljelentés a rendőrségen.

Forrás: Nébih