fbpx

Erdők és elvek állnak a Mercosur aláírásának útjában

Írta: Kohout Zoltán - 2021 március 11.

Ahhoz képest, hogy húsz éve tárgyalják a mezőgazdaságot is érintő Mercosur-megállapodást, újabb és újabb akadályok kerülnek az útjába. Igaz, ezúttal előremutató aggályok miatt.

 

mercosur

 

Garanciát az erdővédelemre

A dél-amerikai erdőirtások leállítását, az Európában is érvényes élelmiszerlánc-biztonsági előírások betartását és általában az éghajlatváltozás elleni küzdelemben való részvételt vár el Európa a Mercosur-megállapodások aláírásához. Ezt erősítette meg az egyik francia tárgyalásvezető. Az Euractive jelentése szerint Franck Riester rámutatott: a Mercosur-megállapodás nem növelheti az erdőirtást, vagyis garanciákat kérnek az erdővédelemre. A követelés nem véletlen: egy tavalyi jelentés bebizonyította, hogy a Mercosur a mai formájában további erdőirtást generálna. (Miután dél-amerika, például Brazília élelmiszer- és alapanyagexportja nőne a Mercosurral, logikus, hogy a nagyobb kivitelhez még több erdőt alakítanának át szántóterületté.)

 

mercosur

 

Minőség és kényszermunka

Szintén vitás kérdés a párizsi klímaegyezmény, miután az európai országok ragaszkodnak hozzá, hogy a klímaválság elleni küzdelemben a dél-amerikaiak is integráljanak. Emellett a Mercosur államokból behozott mezőgazdasági-élelmiszeripari termékeknek meg kell felelniük az EU egészségügyi és környezetvédelmi normáinak. Továbbá – különös tekintettel a brazíliai állapotokra vagy egyes kínai jelentésekre – például a franciák különösen érzékenyek a kényszermunkával kapcsolatos problémákra. Az EU azt szeretné, hogy az európai elvek érvényesüljenek a kényszermunkával előállított termékek behozatalának blokkolásában.