fbpx

Meteorológiai adatok a mezőgazdaság szolgálatában

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 11.

Együttműködés keretében végezhetnek hatékony munkát a klímaváltozás, a növényvédelem és az agrometeorológia területén kutatók, hogy támogassák a hazai mezőgazdaság versenyképességét. Az eljárásokhoz a legmodernebb meteorológiai adatok is rendelkezésükre fognak állni, ami a korszerű agrármeteorológiai információs rendszer alapját képezheti.

 

Időjárás és mezőgazdaság
Csapadék, aszályinformációk, talajrétegek nedvessége és hőmérséklete… és még sok ilyen témában kap választ a mezőgazdaság (Fotó: Barna Ferenc)

 

2021. márciusában együttműködési megállapodást kötött: a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE); az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ); valamint a Macro cégcsoport két tagja (a meteorológiai adatok nagy sebességű feldolgozásában jártas Macro Expert Kft. és a Macro Eco-Farm Kft.).

 

Agrármeteorológiai információs rendszer

A közös munka előzményeként a MATE Növényvédelmi Intézet berkein belül már létrejött egy korszerű agrármeteorológiai információs rendszer. Ennek használatával nagyban növelhető a hatékonyság a hazai mezőgazdaság, ezen belül is a szántóföldi gazdálkodás, a zöldség- és gyümölcstermesztés.

A megállapodás értelmében az OMSZ vállalja, hogy a folyamatosan bővülő, földi telepítésű és műholdas eszközökön mért, és az azokból interpolációs modellekkel számított meteorológiai adatait kutatási célokra igény szerint partnerei rendelkezésre bocsátja.

 

Időjárás és mezőgazdaság
Speciális előrejelzési térképek segítségével tudják meg az agrárvállalkozók, hogy meleg vagy fagy… jön (Fotó: Barna Ferenc)

 

A széles spektrumú időjárási adatbázisok és előrejelzési modellek adataival bővülő korszerű digitális felület tehát újabb lendületet adhat a klímaváltozással, növényvédelemmel, növénytermesztéssel és agrometeorológiával kapcsolatos hazai kutatásoknak.

A meteorológiai adatokra épülő rendszer emellett még inkább támogatni fogja a nagyüzemi növénytermesztésben és méhészetben érdekelt gazdákat is, többek között az optimális öntözővíz-mennyiség meghatározásában, a legkorszerűbb hatóanyagok kiválasztásában vagy a távfelügyelt méhészeti gazdálkodás megvalósításában.

 

Forrás: MATE, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc