fbpx

Világítástechnikai javaslatok állattartó telepek megújítására

Írta: Agrárágazat-2021/05. lapszám cikke - 2021 május 25.

A mezőgazdaságon belül az intenzív tartású, zárt rendszerű istállók megfelelő világítástechnikai eszközök kiválasztását követelik meg az állattartóktól. A világítás befolyásolja az állatok viselkedését, bioritmusát, táplálkozási és szaporodási szokásait, valamint a fénynek jelentős szerepe van a betegségek kialakulásában is.

Az „Állattartó telepek megújításának támogatása” című, VP2-4.1.1.9-21 kódszámú pályázatban lehetőség nyílik az állattartó telepek létesítményeinek épületenergetikai, ezen belül világítási rendszereinek korszerűsítésére is.

Fontos, hogy a mesterséges fényforrások kiválasztásakor körültekintően járjunk el, célszerű szakemberre bízni az istálló világítástechnológiájának megtervezését.

A humán megvilágításban alkalmazott általános világítótesteket nem javasolt felhelyezni, minden esetben speciálisan, az állatok számára fejlesztett komplett világítási megoldást alkalmazzunk, amely figyelembe veszi a tartástechnológia specialitásait, világítási programjait, valamint az épület adottságait is. Fontos, hogy a világítási rendszer képes legyen az úgynevezett dimmerelésre, amely a fényerő szabályzását jelenti. Ez elengedhetetlen a napfelkelte-napnyugta pontos szimulálásához, amely biztosítja az állatok stresszmentes ébredését és nyugvását. Ha csak egy vagy 3–12 lépésben történik a fel- és leszabályzás, akkor ez az állatoknál nagyfokú stresszt okozhat, ezért szükséges minél több apró lépésben a szimuláció.

Az állatok a fény villogásának frekvenciáját is eltérően érzékelik az embertől. Például a madarak frekvenciaérzékelése egy nagyságrenddel nagyobb az emberi szeménél. Az általánosan használt fénycsövek 50–100 Hz-es villogó fényt hoznak létre. A fáradt emberi szem is képes érzékelni ezt a villanó fényt. Ha ezt a villogást az állat észleli, az rossz közérzetet okoz számára, valamint stresszfaktor, ami termeléscsökkenéshez vezethet. Érdemes tehát minél magasabb frekvencián üzemelő világítótesteket választani. Általánosan elmondható, hogy a 200 Hz alatti fényforrások nem alkalmazhatók az állatok tartásterében.

A fénypazarló eljárások helyett megfelelő helyre, megfelelő fényerősséggel, különböző optikák segítségével a fényt irányítani kell, elkerülve a felesleges, energiapazarló fénykibocsátást. Sok esetben a mennyezet fényárban úszik, miközben alul, az állatok szemmagasságában nincs meg a megfelelő világítási érték. A másik tipikus probléma a homogenitás hiánya. Ez azt jelenti, hogy az istálló különböző helyein nem egyenletes a megvilágítás. Amennyiben ez nem megfelelő, akkor a termelésben nagy károk keletkezhetnek. Például mélyalmos baromfiistállók esetén sok alomtojás képződhet, ami a jövedelmezőséget nagymértékben csökkenti.

Fontos, hogy széles hatásspektrumú, a mai elvárásoknak megfelelő, energiahatékony világítótesteket alkalmazzunk, amelyek paraméterei a természetes fényhez közelítsenek, és ne egy természetellenes, mesterkélt közeget alakítsunk ki állataink számára, például csak piros fénnyel. Mivel a világítóeszközök kiválasztása nagy szakértelmet igényel, sok paramétert kell figyelembe venni (energiafogyasztás, fényáram, fényelosztás iránya, a lámpa eltérési szöge, színhőmérséklet, színvisszaadási index, élettartam stb.), ezért célszerű olyan vállalkozást megbízni, aki megtervezi, és le is gyártja az egyedi világítási rendszert, adott helyszínre, technológia, és az állat világítási programjára adaptálva.

 

csibék
Kép forrása: Faludi Péter

 

A termelési mutatók, profitnövelés mellett minden esetben tartsuk szem előtt az állatok jólétének, közérzetének biztosítását, az állat- és környezetbarát, energiatakarékos világítási technológiát részesítsünk előnyben az olcsó, gyorsan hulladékká váló világítótestek helyett!

 

Faludi Mária

szaktanácsadó