fbpx

Elkészült a Mezőgazdasági és Környezeti Információs Rendszer

Írta: - 2014 június 27.

Elkészült a Mezőgazdasági és Környezeti Információs RendszerBudapest, 2014. június 26., csütörtök (MTI) – A Mezőgazdasági és Környezeti Információs Rendszer (MeKIR), a mezőgazdasági földterületekre és ügyfelekre vonatkozó információkat egységesen kezelő online rendszer július elsejétől érhető el – jelentette be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke csütörtökön Budapesten.

Palkovics Péter elmondta, hogy a MeKIR a hatékony, gyorsabb információáramlást szolgálja az egyes ágazati szereplők között, így gyorsítva az ügyintézést. Fontos cél, hogy az ügyfelek saját adataikról, földterületeikről egységes felületen tájékozódhassanak, illetve hogy a kor követelményeinek megfelelően adatszolgáltatási kötelezettségeiknek elektronikus úton tehessenek eleget.

A MeKIR 1,35 milliárd forint európai uniós támogatással valósult meg.

A projekt során a MVH konzorciumi partnere volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), a Földművelésügyi Minisztérium (FM), együttműködő partnere volt a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

Az MVH elnöke elmondta: a Közös Agrárpolitika (KAP) reformja a 2014 utáni finanszírozási időszakra új követelményeket fogalmaz meg, egyebek mellett hatékonyabb adatáramlást ír elő az agrártámogatásokat kezelő szervek, a kifizetők és a szakhatóságok között, továbbá megjelent a különböző nyilvántartások összevethetőségének és az állampolgárokra háruló adminisztrációs terhek csökkentésének igénye is. E követelményeknek való megfelelés érdekében hozták létre a MeKIR rendszert.

Megjegyezte, hogy a MeKIR moduláris felépítése segíti a jövőbeli változások rögzítését, a fejlesztések kivitelezését – így adott a lehetőség, hogy a jelenleg nem csatlakozott szervezetek is beléphessenek erre az adatpiacra, növelve az elérhető információk körét.

Oravecz Márton, a Nébih elnöke elmondta, hogy a hivatal az állatnyilvántartási és az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó rendszerekkel járult hozzá a MeKIR adataihoz. Ezen adatok számos támogatási jogosultság igazolásához szükségesek, azokat több háttérintézmény használja a döntéselőkészítés során.

Merth Balázs, az NFA igazgatója kifejtette: a hivatal az általa előállított haszonbérleti, megbízási és vagyonkezelési szerződések adatait osztja meg a MeKIR rendszerben. Úgy vélte, fontos eredménye a fejlesztésnek a korszerű térinformatikai adatok átadása is.

Takács András Attila, a FM közigazgatási főtanácsadója elmondta: korábban előfordult, hogy egy térbeli objektum különböző nyilvántartásokban másképp, más névvel, másféle geometriával szerepelt, a MeKIR-rel lehetőség nyílik ezen ellentmondások feloldására is.

A MeKIR egy erős jogosultságokhoz kötött rendszer, azaz bizonyos szolgáltatások csak egyes intézmények vagy felhasználók számára elérhetőek. A rendszer az MVH honlapjáról érhető majd el, ügyfélkapus regisztrációval.

MTI 2014. június 26.