fbpx

Kikészíti Közép-Európát a temérdek, olcsó orosz búza

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 27.

Az orosz búza exportárai 2020 óta a legalacsonyabb szinten vannak, nagyobb őszibúza-termésre számítanak, és rekord magasak a tartalékkészletek is. Ebből nem sok piaci lehetőség néz ki a közép-európai búzatermesztőknek…

80 ezer forint közelében a tonnás ár

A múlt héten a 12,5%-os fehérjetartalmú orosz búza ára 218-224 USD/t FOB-ra esett, ami 2020 szeptembere óta a legalacsonyabb szint – közli a SovEkon nevű orosz piacelemző ármegfigyelési jelentése. Elemzők szerint az orosz gabona exportárai a kedvezőtlen világpiaci feltételek és a gyenge orosz kormányzati ellenőrzés miatt csökkennek. A csökkenő árak miatt jelentősen nőtt az orosz búza értékesítése. (A legutóbbi egyiptomi GASC-tender során az összes orosz ajánlatot 245 USD/t/t FOB-on, 180 napos fizetéssel adták be, ami új, nem hivatalos 235 USD/t árat sugall – áll a felülvizsgálatban.) Így a február 19-én megkötött búzaértékesítési szerződések volumene 2,8 millió tonnára nőtt az egy hónappal korábbi 1,9 millió tonnáról.

búza raktár

40 millió tonnás tartalék…

Miközben az alacsony ár már maguknak az oroszoknak is gondokat okoz, a búzatermés további növekedésére számítanak. A SovEkon 1,4 millió tonnával 93,6 millió tonnára emelte a 2024-es orosz búzatermelésre vonatkozó előrejelzését (tavaly ez nem érte el a 93-at). Az őszi búza betakarítását 67,7 millió tonnára becsülik, szemben a 2023-as 63,8 millió tonnával. Mindemellett új rekordot döntött az orosz búzatartalék. A gazdaságoknál és a feldolgozóknál január 1-jén 36,5 millió tonna volt, ami 1%-kal magasabb a tavalyi rekordszintnél.

Bár az orosz búza az EU-szankcióknak hála nem jelenik a kelet-európai határokon, mégis nagy nyomás alatt tartja a magyar és más búzatermesztő európaiak jövedelmezőségét, piaci helyzetét.