fbpx

Baromfi: sok kárt okoz az orosz háború, de jöhet a fordulat

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 04.

Mivel a szűkös kínálatot nagy kereslet kíséri, várhatóan nőni fognak a brojlercsirkeárak nőhetnek a közeljövőben. Még akkor is, ha jelentősen csökkent az EU baromfihús-kivitele az oroszok Ukrajna ellen viselt háborúja miatt.

Nagy nyomás volt a piacokon

Az Európai Unió legfrissebb mezőgazdasági rövid távú előrejelzése szerint tavaly az EU baromfitermelésében mintegy 1,7%-os csökkenés következett be. Ez alacsonyabb volt, mint a 2021-es, és elsősorban a Franciaországban (-12%) és Olaszországban (-9%) tapasztalt visszaesés okozta. Ráadásul az Ukrajnából származó mezőgazdasági importja tavaly jelentősen megnőtt, és nyomást gyakorolt ​​a regionális piacokra, például a baromfihúsra és a takarmánygabonára. A tavalyi, 15%-os behozatal-növekmény idén alacsonyabb lehet az ukrajnai termelést övező bizonytalanság miatt. Viszont az orosz invázió mintegy 9%-kal csökkentette az európai baromfiágazat kivitelét – jelentette a PoultryWorld.

Jó árak, csökkenő költségek, bővülő fogyasztás

A szűkös kínálat és a jó kereslet hatására az EU-s brojlerárak tovább emelkedtek, és az elmúlt hónapokban magas szintet értek el. Ez valamennyire ellensúlyozza a magas – bár tavaly óta gyors ütemben mérséklődő – takarmány- és energiaköltségeket. Idén az európai ágazat arra számít, hogy  termelési fellendülés következhet be. Becslések szerint az EU baromfitermelése várhatóan körülbelül 1,1%-kal fog növekedni, és a baromfi iránti kereslet profitál abból, hogy a marha- és sertéshúshoz képest olcsóbb a fogyasztói ára. Ez az EU baromfifogyasztásának akár 2,5%-os idei növekedését is támogathatja.

Olcsóbb a brazil, tartósabb a vírus

A kép azért mégsem igazán biztató hosszú távon. Az európai baromfihús ugyanis nem versenyképes az egyre nagyobb mennyiségű brazil importtal. Brazília – nem utolsó sorban a sokkal lazább élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szabályozások révén – versenyképesebb a takarmány és az energia terén, ezért továbbra is olcsóbban forgalmaz baromfihúst. Összességében az EU exportja akár további 5%-kal csökkenhet, az uniós import pedig várhatóan további 7%-kal fog növekedni 2023-ban, hogy kielégítse a keresletnövekedést.

Ugyancsak kedvezőtlen kilátás, hogy a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) folyamatos jelenléte, hosszú élettartama azt jelenti, hogy az egész évben fenyegetésként kell kezelni, nem pedig szezonális problémaként.