fbpx

Ukrajna biztonságos tengeri útvonalakat akar létrehozni

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 25.

A Kijev által létrehozott tengeri folyosón már két hajó halad agrártermékekkel az orosz blokádot és fenyegetéseket megkerülve – kihajózott a második teherszállító is Csornomorszkból ukrán gabonával a fedélzetén.

Teherhajó
Szükség van alternatív útvonalakra Ukrajnának, hogy mezőgazdasági termékeivel elérje korábbi piacait (fotó: Pixabay)

Elhagyta kikötőjét a második, ukrán gabonát szállító hajó

A héten ez már a második teherhajó, amely a Kijev által létrehozott alternatív útvonalon, a fekete-tengeri Csornomorszkból indulva tengeri folyosón halad át az orosz blokádot és fenyegetéseket megkerülve.

Az Aroyat hajó 17 600 tonna ukrán búzával megrakodva elhagyta Csornomorszk kikötőjét Egyiptom irányába” – jelentette be Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter a Twitter utódján, az X mikroblogon.

Az előző hajó szeptember 19-én hajózott ki Csornomorszkból háromezer tonna gabonával a fedélzetén.

A Resilient Africa és az Aroyat múlt szombaton érkezett Ukrajnába, hogy közel húszezer tonna gabonát szállítson Afrikába és Ázsiába.

Csökken az ukrán gabonaexport, megoldás kell

Ukrajna biztonságos tengeri útvonalakat akar létrehozni mezőgazdasági termékei elszállítására, miután Moszkva júliusban nem hosszabbította meg az ukrajnai gabona exportjáról megkötött megállapodást. Oroszország akkor közölte, hogy célpontnak tekinti a Fekete-tengeren ukrán gabonát szállító hajókat.

Moszkva nem támadta meg a hajókat, de rendszeresen bombázza a gabonatárolókat az ukrán kikötőkben.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium pénteken közzétett adatai szerint szeptember 1. és 21. között jelentősen – 2,94 millió tonnáról 1,45 millió tonnára – csökkent az ukrajnai gabonaexport az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Kereskedők és mezőgazdasági szervezetek szerint a fekete-tengeri kikötők blokádja, és a dunai ukrán kikötők elleni orosz támadások állhatnak mindenekelőtt az exportcsökkenés mögött.

Az Európai Bizottság nem támogatja az ukrán gabona behozatali tilalmát

Lejárt szeptember közepén az a közösségi határozat, mely az ukrán agrártermékek szűk körének behozatalát tiltotta. Több, Ukrajnával szomszédos állam nemzeti hatáskörben rendelt el importtilalmat az érintett termékkörben, amit az ukrán állam barátságtalannak minősített és nemzetközi perrel fenyegetőzött.

Lengyelországgal komoly vitában vannak azóta is, a lengyel államfő rámutatott arra, hogy az ukrajnai háború során az ukrán gabonának csak egy kis része jutott el a valóban rászoruló afrikai és ázsiai országokba, miközben például a lengyel piacon teret hódított.

Szilárd meggyőződésem szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez a tranzit minél nagyobb volumenű legyen” – mondta Andrzej Duda. Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter pénteken közölte: az Ukrajnával szomszédos öt európai uniós ország koalíciója támogatja Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Unió nyújtson pénzügyi támogatást az ukrán gabona tranzitjához. Jelezte: az ügyről jövő héten tárgyal Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszterrel.

Szlovákia arról egyezett meg Ukrajnával, hogy kialakítanak egy licencrendszer alapján működő gabonakereskedelmi mechanizmust, mely ellenőrizhetővé teszi a tranzitszállítmányokat.

A bolgár gazdák nyomására a szófiai kormány is elrendelte saját hatáskörben a ukrán napraforgómag behozatalát.

A fentiek alapján Ukrajnának mindenképpen szüksége van olyan alternatív útvonalak kiépítésére, mely biztosítja, hogy agrártermékeik nagy mennyiségben célba érjenek az afrikai és ázsiai térségekbe.

Forrás: Új Szó/MTI