fbpx

A talajoltást már a Szakmai Szövetség támogatja

Írta: Agrárágazat-2020/12. lapszám cikke - 2021 január 04.

Eredmények őszi káposztarepcében a baktériumos talajoltás hatására

Örömmel jelentjük be, hogy 2020. szeptember 3-án a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete egy magasabb szintre lépve Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségévé alakult.

 

 

A Szövetség tagjai a hazai, talajoltó baktériumokat gyártó és forgalmazó cégek piacán vezető szerepet betöltve elkötelezettek a magyar és az európai termőtalajok állapotának védelme és javítása iránt. Az intenzív gazdálkodási gyakorlat, valamint a klímaváltozás káros hatásai miatt a termőföldek állapota egyre romlik, aminek következményeként csökken a földek tápanyag-szolgáltató képessége, így a termesztett növényekben a kimutatások szerint az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vitamin- és ásványianyag-tartalom. Mindez kihat a termelt élelmiszerek és takarmányok minőségi paramétereire is. A talajélet elszegényedése, a vízmegtartó- és regenerálódóképesség jelentős csökkenése mellett folyamatosan csökken a termőföldek tápelemtartalma. A termőtalajok védelme komplex technológiát, kezelést és szakmai tudásanyagot igényel. Valljuk, hogy a megfelelő technológia alkalmazásával, a talaj és a talajélet mikrobiális talajoltó anyagokkal történő javításával együtt ténylegesen növelhető a gazdálkodás hatékonysága és eredményessége is, melyeket többek között a már több éve végzett, a BMKH Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztállyal és a NÉBIH-hel közös tartamkísérletek is bizonyítottak. 2016-ban a kukoricán végzett kísérlet esetében a kontroll, kezeletlen területhez képest a talajoltó készítmények hatására átlagosan 10%-kal magasabb volt a termésátlag. A 2017-ben végzett kísérlet alapján tavasziárpa-kultúrában a készítmények alkalmazása átlagosan 12,2% terméstöbbletet eredményezett, 2018-ban szójatermesztésben pedig átlagosan 24,9% volt a növekmény a kontrollállományhoz viszonyítva. A 2019-2020. évi őszikáposztarepce-kultúrában végzett független, NÉBIH-hel közös baktériumos talajoltó tartamkísérlet 2 kezeletlen (kontroll), illetve egy plusz nitrogénnel kezelt területen (standard kontroll), valamint 6 különböző talajoltóbaktérium-készítménnyel kezelt területen történt. Az egyes kezelések különböző baktériumkészítményeket jelöltek.

 

Őszi káposztarepce - hektáronkénti termés

 

A tartamkísérlet Ramann-féle barna erdőtalajon, 90 m2-es parcellákon, 4 ismétlésben, véletlen blokk elrendezésben valósult meg a Baranya megyei Szalántán található kísérleti telepen. A tápanyag-utánpótlási és növényvédelmi munkálatok egységesen, egy időben, azonos technológiával történtek.

A hektáronkénti termésmennyiség-növekedés, az első kontrollhoz viszonyítva a kezelések termésátlagait, átlagosan 13% feletti. Az 5. és a 9. kezelt területeken lévő értékek pedig kiemelkedőek. A hektáronként olajhozamot nézve kimagasló az átlagos növekedés a kontrollhoz képest (12,5%). Látható, hogy a kontroll értékét kivétel nélkül mindegyik kezelés, talajoltó készítménnyel kezelt terület eredménye meghaladja.

A kísérleti eredmények alátámasztják, hogy a különböző talajoltóbaktérium-készítményekkel oltott (kezelt) területeken mind termésmennyiség-növekedés, mind termésminőség-javulás tapasztalható volt a kontroll (kezeletlen) területekhez képest. Így igazolva látszik a mikrobiális oltóanyagok hatékonysága, használatuk szükségessége.

 

Őszi káposzterepce - Olajhozam

 

A KAP új ciklusában várhatóan a fenntartható mezőgazdasági termelés, a környezetkímélő technológiák térnyerése jóval hangsúlyosabb szerephez fog jutni. A tervezet szerint 2030-ig a növényvédő szerek használatát 50%-kal, a nitrogén- és foszfáttartalmú műtrágyák felhasználását pedig 20%-kal kell csökkenteni, a mezőgazdasági területek legalább 25%-án pedig biogazdálkodást kell folytatni. Miután az új KAP már nem a megfelelést, hanem a teljesítést méri majd, így a 2021. januárjától induló 2 év átmeneti időszakkal kezdődő ciklus új alapokra helyezheti a mezőgazdaság működését. Szövetségünk jelenleg online, a jövőben pedig személyesen, szakmai konferenciákon, kiállításokon szeretné tájékoztatni és tudásanyaggal ellátni a gazdákat, a szaktanácsadókat, falugazdászokat, azzal a céllal, hogy a szemléletformálás eredményeként a 2023-ban életbe lépő új szabályozásokra való felkészülés gördülékenyebbé váljon számukra.pé

Bízunk benne, hogy a következő év több lehetőséget tartogat a személyes találkozókra, addig is kívánunk Önöknek békés, boldog karácsonyt és sikerekben, egészségben gazdag új esztendőt!

 

Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és –forgalmazók Szakmai Szövetsége