fbpx

Innovációk a fenntartható, sikeres gazdálkodásért

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 január 28.

Az elmúlt tíz év a hőmérsékleti anomáliák, a szélsőségessé váló csapadékviszonyok, valamint az új kórokozók, kártevők évtizede, és az előttünk álló is hasonló problémákat hordoz magában. Ezek ellen közös gondolkodással, stressznek ellenálló – bő termőképességű – fajtákkal és innovatív termékekkel léphetünk fel. A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén ilyen körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás – hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek meg az elmúlt hetekben.

Kalmár Ferenc kereskedelmi vezető elmondta: – A Syngenta a következő öt évben kétmilliárd dollárt fordít arra, hogy segítsen a klímaváltozás okozta kockázatok csökkentésében. Ennek keretében új talajművelési módszereket dolgoznak ki a talaj szervesanyag-tartalmának és egészségének javítása érdekében. Kiemelt cél a növekvő termésátlagok mellett a leromlott talajok állapotának visszaállítása, integrált növényvédelmi technológiák fejlesztése, valamint új, eltarthatóbb zöldségfajták nemesítése.

Magyarországon évek óta rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk a kutatás-fejlesztésre – hangsúlyozta Kalmár Ferenc. – Referenciagazdaságainkban folyamatosan teszteljük a vetőmagokat és a legújabb növényvédelmi technológiákat, amelyek a magyar gazdáknak is megfelelő alternatívát jelentenek. Ezekkel párhuzamosan kísérleteket folytatunk változó tőszámú, precíziós vetési, valamint sávos permetezési technológiákkal kapcsolatosan is.

Kirobbanó kalászosok

Az elmúlt évben a Syngenta kalászos szegmensben mérföldkő termékkel jelent meg, amelyet azóta egyre szélesebb körben használnak a gazdálkodók. Az Elatus Era gombaölő szer mindjárt olyan fuzáriumos évben bizonyította kivételes hatékonyságát, mint a 2019-es – emelte ki Asbóth András. A vállalat kalászoskampány-menedzsere kifejtette: – A fertőzés számos megyében az őszibúza-területek több mint 50 százalékát károsította. Azokon a termőterületeken, ahol a Syngenta prémium fungicid termékét használták a gazdálkodók, sikerült megállítani a betegséget.

– A fuzárium gombafajok kalászhányástól viaszérésig fertőzhetnek. Ezért kiemelten fontos, hogy hosszú hatástartamú, kompromisszumot nem ismerő termékkel végezzük el a védekezést. Az Elatus Era ilyen – hívta fel a figyelmet Asbóth András. – Ha a zászlóslevél kiterülésekor alkalmazzuk, egyedülálló hatást gyakorol a gombabetegségek blokkolásán túl a szemtermés mennyiségére és minőségi paramétereire is. Célzott kalászvédelemre alkalmazva is érezteti pozitív hatásait, de legfőképpen blokkolja a fuzáriumot, és csökkenti a kórokozó toxintermelését. Az Elatus Erát használva biztosak lehetünk a megfelelő minőségű és mennyiségű szemtermés betakarításában.

A szakember rámutatott: – A Syngenta a vetéstől a tarlókezelésig hatékony megoldásokat kínál. Fontos a megfelelő elővetemény megválasztása, a magágy kialakítása és olyan csávázószerrel – Vibrance Duo – csávázott vetőmag választása, mely csírakorban hatékonyan védi a növényt a fő gombakórokozók ellen.

Az őszi, kora tavaszi gyomirtásra a Box-R Pack és a Peak Turbo készítményeiket ajánlják, a Magnello pedig a kora tavaszi lombvédelemtől kezdve egészen a kalászbetegségek elleni fellépésig hatásos eszköz.

Top napraforgók

Magyarország a napraforgó-termesztés egyik éllovasa, a tavalyi 3,01 tonnás hektáronkénti napraforgó országos termésátlag történelmi rekord. – Ez a siker természetesen a hazai termelők szakértelmének és technológiai fegyelmének köszönhető, de nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy ehhez csaknem kétharmaduk Syngenta napraforgóhibrideket választott – ismertette az eredményeket Ácsné Dr. Szekeres Dóra napraforgó-kampánymenedzser. A vállalat az elmúlt évben két százalékkal növelte részesedését, és elérte az 59 százalékot a napraforgó-vetőmagok piacán (forrás: Kleffman 2019-es napraforgó-vetőmag panel). A Syngenta napraforgóhibridek terméspotenciálja kiemelkedő, ezt támasztják alá a saját fejlesztői kísérletek mellett a független – NÉBIH, IKR – kísérleti eredmények is.

Táblán belül már nem ritka az 5 tonnás hektáronkénti terméshozam sem, ezért azt szeretnénk elérni, hogy a gazdálkodók kiaknázhassák ezt a többletet. Szezonnyitóinkon a termesztéstechnológia elemein végighaladva mutattuk be a termelőknek azokat a szempontokat, amelyeket érdemes megfontolni, illetve alkalmazni annak érdekében, hogy kihozhassák a maximumot a napraforgójukból, és ezáltal tovább emelkedjen az országos napraforgó-termésátlag.

A Syngenta az idei évben az Express® toleráns szegmensét újítja meg a Suman HTS hibriddel, mely a méltán elismert NK Kondi Express® toleráns változata. A Suman HTS a legújabb közép-korai hibrid a linolsavas Express® toleráns szegmensben. Kiváló terméspotenciállal, magas olajtartalommal és jó betegség-ellenállósággal rendelkezik. A legfrissebb NÉBIH-eredmények szerint – terméspotenciálját tekintve – a már piacon lévő Express® toleráns hibridek közül a legmagasabb termőképességű. Peronoszpóra-ellenállóságban a legmagasabb szinten áll a portfólióban, az összes Magyarországon fellelt peronoszpórarasszal szemben toleráns.

Ugyanebben a szegmensben az idei évtől elérhető a Syngenta kínálatában, az Express® toleráns hibridek felülkezelésére a tribenuron-metil hatóanyag-tartalmú posztemergens gyomirtó szer, a Fluence, amely kizárólagosan az Express® toleráns napraforgóhibridekben használható a magról kelő kétszikű gyomok és mezei acat ellen. A mezei acattal fertőzött területeken a legeredményesebb védekezést, amennyiben kalászos az előveteményünk, egy glifozátos tarlókezeléssel érhetjük el. Erre nyújt kiváló megoldást a Syngenta portfóliójában elérhető Medallon Premium, mely csúcsminőséget képvisel a kategóriájában.

Termelői körökben is egyre nagyobb az igény a fenntartható mezőgazdasági rendszerek iránt; ennek számos eleme van, melyek közül az egyik a sávos gyomirtás. A jövőben az innovatív technológia terjedése várható, ezért a Syngenta is arra törekszik, hogy megfeleljen az igényeknek. A vállalat több éven keresztül vizsgálta a preemergens sávos gyomirtásban rejlő lehetőségeket, melynek hatására a Gardoprim Plus Gold és a Dual Gold 960 EC engedélyokirata módosult, lehetőséget biztosítva ezeknek a készítményeknek a sávos, a vetéssel egymenetben történő kijuttatására.

Kifogástalan kukoricák

Magyarországon a kukorica tavaly a korábbi évekhez képest magasabb, összességében 8 tonna feletti hektáronkénti termésátlaggal zárt, annak ellenére is, hogy a hektikus időjárás – a hő- és szárazságstressznek – következtében egyes régiókban ettől jelentősen elmaradtak az eredmények mondta Schipp Márton. A vállalat kukorica-kampánymenedzsere hangsúlyozta: – A megváltozott időjárásnak köszönhetően érezhetően nő a hőmérsékleti anomáliáknak jobban ellenálló hibridek iránti igény. Ma már a Syngenta kukoricaértékesítésének egyre nagyobb hányadát adják a kedvező vízhasznosítású, hő- és szárazságstresszel szemben jobban ellenálló Artesian kukoricahibridek.

Az Artesian család mellett az idei évben két újabb csúcs termőképességű hibriddel bővült a kínálatunk. Mindkét hibridet azokra a területekre ajánljuk, ahol minden adott a sikerhez. Az SY Torino egy korai FAO 300-as hibrid, igen magas termőképességgel. Ez alapján nem elcsépelt mondás rá, hogy FAO 300 végi termésszintje FAO 300 eleji vízleadással párosul. A NÉBIH fajtaregisztrációs kísérletében majdnem 5%-kal magasabb termésszintet produkált 2018-ban, mint a sokszor érésidőben jóval bőtermőbb sztenderdek. Nem hagy nagy szártömeget, kiváló búza-elővetemény. Az SY Torino a portfóliónk egyik legkorábbi érésidejű és tervezhetően leghamarabban betakarítható hibridje. Nagy termésének alapja az intenzív, jó termőhelyek esetén az igen magas egyéni produkció, nem ritkán 20-22 szemsoros csőmérettel. Az SY Infinite pedig egy klasszikus, magas szemszámú, flexibilis csőtípus jellemzőit mutató intenzív hibrid. A NÉBIH 2018-as vizsgálatában a FAO 300 sztenderdjeinek teljesítményét több mint 8%-kal haladta meg. Intenzív, jó termesztési feltételek mellett az egyik legnagyobb termés jellemzi a kukoricakínálatunkban. Szemminősége kiváló, magas hektolitersúly és kiváló zöldszáron érés jellemző rá. A Syngenta jelenlegi kukoricahibrid-portfóliójával a gazdálkodók minden területi potenciáljának és termelési intenzitási szintjének megfelelően tudunk ajánlatot biztosítani, ami hozzájárul ahhoz, hogy a kukorica termesztése minden körülmények között továbbra is jövedelmező legyen.

A megváltozott időjárásnak, a változó talajművelésnek és a hatóanyag-kivonásoknak köszönhetően a növényvédelemben is szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a kukoricatermesztés a jövőben is eredményes legyen – állapította meg Schipp Márton. Az elmúlt években számos területen okozott problémát az egyre fokozódó talajlakókártevő-nyomás és a gyomirtás megfelelő időzítése.

A jövőben is egyre komolyabb drótféregfertőzéssel kell szembenéznünk, amely ellen kizárólag kultúrákon átívelő, komplex szemlélettel lehet hatékonyan védekezni. A megfelelő agrotechnikai elemek mellett a Force 20 CS csávázószer és a Force 1,5 G talajfertőtlenítő készítmény együttes alkalmazása még erősebb fertőzés esetén is hatékony védelmet képes biztosítani a kártevő ellen. Az egyre inkább jellemző száraz, gyors felmelegedéssel járó tavaszok alakalmával gyakran tapasztalhatjuk, hogy a gyomnövények elhúzódóan, több hullámban kelnek. A Syngenta tavaly bemutatkozó gyomirtószer-csomagja, az Elumis Bang megfelelő választás, ha olyan rugalmas technológiára van szükség, amely lehetőséget biztosít akár a több menetben történő kezelésre is annak érdekében, hogy ilyen körülmények között is eredményesen védekezzünk a kukorica gyomnövényei ellen.