fbpx

Vírus: árzuhanás a gabonapiacon

Írta: Kohout Zoltán - 2020 január 28.

A tavalyi sertésinfluenza után most a koronavírus terjedése szab gátat az egyébként növekvő élelmiszerfogyasztásnak Kínában. A karanténba zárt városok csökkenő vásárlásai-felhasználása miatt a szója, és egyelőre kevésbé bár, de több más agráripari termék ára is csökken.

Kínában gyorsan terjed a járvány, ezért szigorú intézkedésekkel karanténba kényszerítik a leginkább fenyegetett településeket, korlátozzák az utazást, így az emberek kevésbé mozdulnak ki, kevesebbet étkeznek étteremben, ami csökkenti az élelmiszerkeresletet. (Akárcsak tavaly az afrikai sertésinfluenza, amely miatt csökkent a kínai sertésállomány, és ennek következtében a takarmányok-felhasználás és – kereslet is. Azaz végső soron ismét járvány következtében csökkenhet a lakossági fogyasztás.

A szójabab világpiaci ára vékánként 900 dollárcent alá esett, így idén már közel 6%-os csökkenésnél tart; a búzát és a kukoricát egyelőre kevésbé viselte meg a koronavírus miatt kialakult helyzet. Az ideiglenességre utaló megfogalmazás azért indokolt, mert Kína nemcsak a világ legnagyobb rizs- és búzatermelője, hanem természetesen fogyasztója is egyben (a kukorica szempontjából a második legnagyobb). A járvány tehát keresztbe tehet a frissen aláírt első körös amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásnak, melynek keretében Kína a korábbinál jóval több amerikai mezőgazdasági termék importja mellett kötelezte el magát – emlékeztet a portfolio.hu.