fbpx

75 év után is van új a nap alatt

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 19.

August Claas műhelyében 1936-ban született az első vontatott arató-cséplő-kötöző gép. A feltalálást követően már több mint 400.000 kombájnt gyártott a vesztfáliai gyár, amivel a piaci részesedése 40%. Ezzel a kis matematikai felvezetéssel adunk ízelítőt a CLAAS Reinzben (Franciaország) tartott innovációinak premierjéről.

AVERO 160 kombájn a kisvállalkozóknak

Az AVERO család újra bővült, az új modell a kis- és közepes vállalkozások számára készült.

Caterpillar C 6.6 motorral, 116 kW/158 LE teljesítménnyel, tisztítórendszerrel és 4 szalma rázóládával készült, hagyományos cséplő- és utóverődobos cséplőrendszerrel (1.060 mm széles és 450 mm átmérőjű cséplődobbal) rendelkezik.

A cséplődob a búzától a repcéig számos növényfajtában alkalmazható.

A kukorica- és napraforgó betakarításhoz a cséplőkosarak szegmensei kicserélhetők.

A vágóasztal beállítástól kezdve a cséplőkosár állításig, a kalászvisszahordás ellenőrzéséig, minden a vezetőfülkéből irányítható és felügyelhető.

A CLAAS INFORMATION SYSTEM rendszer szolgáltatja az üzemanyag mennyiség, áteresztő képesség, a ventilátor- és cséplődob fordulatszám adatait a vezető számára.

Az AUTO CONTOUR vágóasztal automatika gondoskodik arról, hogy a vágóasztal megfelelően kövesse a talaj felszínét keresztirányban is.

Az érzékelők letapogatják a talajfelszínt, felismerik az egyenetlenségeket, majd a vágóasztal magassága ennek megfelelően kerül beállításra.

QUADRANT 3300 új bálamérettel

A legújabb CLAAS szögletes nagybálázó fő tulajdonsága a kiemelkedően magas tömörség, tökéletes bálaforma, maximális áteresztőképesség és a 90 x 120 cm bálaméret.

Mivel a hektáronkénti bálaszám alacsonyabb, a terület gyorsabban kerül felbálázásra.

Előtömörítővel kerül felszedésre, amely egy nyíró-csapszeges túlterhelésgátlóval védett.

Az új fejlesztésű továbbító rotor teljes biztonsággal továbbítja akár a törött szalmát is.

A szintén új fejlesztésű előtömörítő rendszer automatikusan vagy a kezelő által vezérelhető.

A tömörítő villák egy excenter pályával vezéreltek, az előtömörítő kamra egyenletesen töltődik.

A feltöltési ciklust egy munkahenger és az előtömörítő villák tengelye vezérli.

A CLAAS COMMUNICATOR használatával három különböző fokozatban, hidraulikusan vezérelhető a vezetőfülkéből az előtömörítés.

A TURBO FAN tisztítórendszer állandó, 140 km/h-s légárammal folyamatosan tisztán tartja a kötözőegységet a szennyeződésektől.

Az új szögletes nagybálázó egytengelyű, tandem és kormányzott tandem futóművel is igényelhető.

 

LINER egyrotoros rendképzők

Az elkövetkező szezonra a CLAAS öt új egyrotoros rendképzőt kínál: a hárompont függesztett LINER 450, 420 és 370 illetve a vontatott kivitelű 450 T és 370 T típust.

A 3,5-4,5 m-es munkaszélességű gépeket azoknak a kis illetve közepes farmoknak szánják, amelyek saját maguk végzik a szálastakarmány betakarítást.

A folyamatos kenésű rotor hajtóműháza hermetikusan zárt, melynek vezérpályája kopásálló gömbgrafit öntvényből készült.

A LINER 450 és 420 gépeken a fogtartó karokat a 20 bordás csatlakozással és a könnyű kezelésű PROFIX rögzítéssel szerelték.

Ennek köszönhetően a fogtartó karok könnyen le- és felszerelhetők ill. sérülés esetén a tönkrement kar gyorsan kicserélhető.

A betakarítás során a talaj védelme, illetve a termény szennyezettségének elkerülése érdekében a gépek egy 4 kerekes kontúr futóművel vannak ellátva, és mivel a kerekek közelebb helyezkednek el a rugós fogakhoz, a rotor jobban tud igazodni a talajhoz.

A még tökéletesebb talajkövetés érdekében választhatóan felszerelhetők egy vezető kerékkel is.

Alapfelszereltségként rugós-előfeszítésű, felhajtható védőkerettel szerelik, de opcionálisan hidraulikusan felhajtható verzió is rendelhető a kényelmesebb munkavégzés érdekében.

LINER 3100 kétrotoros rendképző

Fű, széna vagy szalma kezelésére, tehát univerzális munkára kifejlesztette a CLAAS a 8,7-10,0 m között folyamatosan változtatható munkaszélességű középrendképzőjét.

Ez a nagy munkaszélesség képessé teszi akár két 7,5 m vágóasztal utáni rend kezelésére.

A rotor összeköttetése a főtartó rudazattal biztosítja, hogy a fordulókban való kiemeléskor párhuzamos maradjon a talajjal, így megelőzve, hogy a fogak a talajba vágjanak.

A folyamatos beállíthatóságnak köszönhető, hogy a fordulókban való kiemeléskor a rotorok 90 cm-re emelkednek akár a legnagyobb szalmarend fölé, azok eltúrása nélkül.

A LINER 3100 opcionálisan felszerelhető egyenkénti rotor kiemeléssel illetve elektrohidraulikus munkamagasság állítással.

Alapfelszereltségként a beépült keréksúlyok biztosítják a stabilitást szállításkor és az egyenkénti rotorkiemelés használatakor illetve megnövelik a vontatási sebességet 50 km/h-ra.

 

Három új CORTO fűkasza

A 3200 F PROFIL / 3200 FN PROFIL / 2800 F PROFIL kinematikájának lényege, hogy a talaj vezeti a fűkaszát, nem a traktor.

A talajhoz közeli forgáspontok miatt jobb a hossz- és a keresztirányú elbillenés, így valóban háromdimenziós és traktorfüggetlen a lekövetés.

Az új CORTO frontkaszák ezen kívül a következő szezonra már mind az ACTIVE FLOAT hidropneumatikus tehermentesítő rendszerrel is felszerelhetők, melyet a CLAAS néhány éve már a DISCO kaszáknál is alkalmaz.

A kaszálás során keletkező súrlódási ellenállást gördülő ellenállássá alakítva óvja a tarlót, megakadályozza a termény szennyeződését és jelentősen csökkenti az üzemanyag-felhasználást.

Az egyenletes rend képzéséhez opcióként rendelhető két rendformázó tárcsa, melyek az egyenkénti felfüggesztésüknél fogva felülre vagy oldalra is ki tudnak térni.

A rugós felfüggesztésű FLEXGUARD ráhajtás elleni védelemmel megelőzhető, hogy a védőkeret és a védőponyva megsérüljön, ha akadályba ütközik.

Opcióként hidraulikusan felhajtható védőponyvával rendelhető a fűkasza, így a szállítási szélesség 3,0 méterre csökkenthető anélkül, hogy a vezetőfülkét el kellene hagynia a kezelőnek.

A 3,0 m munkaszélességű DISCO 3100 F PROFIL frontkaszái is ACTIVE FLOAT tehermentesítő rendszerrel vannak ellátva, ami lehetővé teszi az azonnali reagálást a legkülönfélébb talajviszonyokra.

Akár 20% üzemanyagot is meg lehet takarítani, mivel a fűkasza súlyának nagy részét a traktor viseli.

A már bevált P-CUT kaszasín öntisztító mechanizmusának köszönhető, hogy a vágásminőség változatlanul kiváló, a csökkentett 850 ford/perc fordulatszámon is.

Ez további 16%-kal csökkenti a gép üzemanyag fogyasztását.

A P-CUT kaszasínt a SAFETYLINK biztonsági modul és a hidraulikus ráhajtás elleni védelem összhangja védi.

Ilyenkor a kaszatest nem csak hátra, de felfelé is kitér, így a kaszát egy akadályra való ráhajtás esetén átemeli azon, megakadályozva ezáltal a sérülését.

DISCO 9100 RC CONTOUR fűkasza

Az új fűkasza különösen a levélben gazdag (pl. lucerna) növények betakarítására készült.

A 9,1 m munkaszélességű kasza gumihengeres szársértője teszi lehetővé a tápanyagban gazdag levelek megóvását a lucerna betakarítása során, a V-profilú gumihengerek roppantják meg a kemény növényszárat.

 

Három új ROLLANT PRO körbálázó

A PRO utótag az új ROLLANT sorozat megnevezésében azt jelenti, hogy a dobfenék lemez automatikusan, hidraulikusan lenyílik, amikor eltömődés alakul ki.

Ezzel egy időben a vezető egy figyelmeztető hangjelzést kap a fülkében.

Az eltömődés gyorsan és egyszerűen megszüntethető a kabinból.

A vezetőnek semmilyen rizikót nem kell vállalnia, amikor maximális teljesítménnyel dolgozik, cserébe több bálát készíthet naponta.

Az eltömődések egy gombnyomásra megszüntethetők, a kések lesüllyednek, a fenéklemez lenyílik továbbengedve a terményt.

Ezután bekapcsolva a TLT hajtást, amint eléri a percenkénti 300 fordulatot, a fenéklemez felcsukódik és dolgozhatunk tovább.

Tehát nem kell kiszállni a fülkéből.

A ROLLANT bálázó széria (ROLLANT 374 RF PRO, 374 RC és 374 RC PRO, ROLLANT 375 RC, 375 RC PRO és 375 RC Comfort PRO valamint a ROLLANT 375 Uniwrap PRO) 1,25×1,2 m bálaméret biztosítja a nagy teljesítményt.

A 374 és 375-ös típus közötti különbséget az MPS II (Maximum Pressure System) jelenti, az íves elrendezésű, három hengerből álló egység még tömörebb bálákat eredményez.

PROFI CAM 3 – Képátvitel kábelen, vagy rádióhullámon

A CLAAS megoldásai biztosítják a gépkezelő számára azt a „plusz szemet”, amire nagy szükség van a munkavégzés során.

Az új PROFI CAM 3-as kamera kábel segítségével továbbítja a képet, míg a PROFI CAM PLUS rádióhullám segítségével dolgozik.

A kamera éles képet szolgáltat kevésbé jó látási viszonyok mellett is.

Beépített fűtés melegíti a lencsét takaró üveget, elkerülve ezzel a páralecsapódást illetve a befagyást.

A por- és cseppálló LCD- monitor 7 colos képátmérővel, nagy felbontással és kiváló fényerősséggel rendelkezik.

Így erős napfény esetén is garantált a kimagasló képminőség.

 

 

Dudás Ervin