fbpx

Tisztelt Olvasó!

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 19.

A Saatbau Linz Hungária Kft, mint a Saatbau Linz osztrák piacvezető növénynemesítő és vetőmag forgalmazó cég magyarországi leányvállalata, és a mosonudvari székhelyű Lajtamag Kft. szoros együttműködési szerződést kötött a Saatbau Linz fajtáinak magyarországi piaci értékesítésére.

Célunk, hogy a minőségi búzatermelők igényeit őszi búza fajták vetőmagjaival magas színvonalon kiszolgáljuk.

Ezeknél a fajtáknál kimondottan a minőséget hangsúlyozzuk és a több évi tapasztalat azt mutatja, hogy megfelelő technológia betartásával a terméseredmények kiválóak lehetnek.

 

A sikeres termesztéshez három döntően fontos technológiai elemet szükséges kiemelni:

  • Ne vessük sűrűre! A fajtáink jellemzően szög állapotban telelnek át, de tavasszal zsombékszerű bokrosodást produkálnak optimális körülmények között.
  • Az idei, viszonylag gyengébb, tavaszi szárazság miatti szerényebb bokrosodás ellenére is látható volt, hogy a sűrűbben vetett állományok sem mutattak jobb képet, a sűrű vetés viszont a termésmennyiség, a szárszilárdság és beltartalom rovására is mehet.
  • Fontos a növények igényeihez, fejlettségéhez igazított, osztott tápanyagellátás! Ősszel, amíg kicsi a növény, N-t alig, netán felesleges kijuttatni. Annál fontosabb tavasszal bokrosodáskor, aztán szárbaszökéskor és a minőség biztosítása érdekében kalászhányáskor kellő mennyiségű N-t kijuttatni. A harmonikus tápanyagellátás legalább annyira fontos tényező, mint a mennyiségi kérdések, ezért a mikroelemekkel történő kezelés is meggondolandó. Mikroelemes lombtrágyázással sok esetben rendkívüli aszályhelyzeteken sikerült átsegíteni a szenvedő növényállományokat. Fajtáinkat első sorban a jó csapadékellátottságú területekre ajánljuk.
  • Végül ki kell emelni, hogy fajtáink rendkívül jó betegség ellenálló képességgel rendelkeznek, különösen lisztharmatra és fusariumra. Viszonylag magas növekedésük ellenére jó szárszilárdsággal rendelkeznek, de a biztonságra való törekvés miatt növényvédelmi kezelést és szárszilárdító használatát célszerű betervezni, különösen csapadékos évjáratban.

A Saatbau Linz Hungária Kft a Lajtamag Kft.- vel kötött együttműködési szerződés keretein belül az ANTONIUS, VULCANUS és STEFANUS őszi búza fajták vetőmagját kínálja a 2011 évi őszi szezonra.

Durum termelőknek a LUNADUR és LUPIDUR, kiváló termőképességű és télállóságú fajták vetőmagjával állunk rendelkezésre.

Biztatjuk a Tisztelt Termelőket a jó minőségű, fémzárolt vetőmag használatára, ami a sikeres termelés magvát jelenti.

Próbálja ki Ön is! Ha fajtáinkat veti, a mag ERŐ Önnel lesz!

 

Galankó Attila

Szakmai tanácsadó +36 30/ 2670 647