fbpx

Újabb programok nyílnak az élelmiszeripari cégeknek

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 04.

Az Európai Unióban az izoglükóz termelés évek óta 750 ezer tonna körül mozog, ennek közel egyharmadát a magyarországi Hungrana állítja elő, nagyjából 250 ezer tonnát – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Hungrana Kft.-nél tett látogatáson, Szabadegyházán.

A kukoricafeldolgozó vállalat előnye, hogy egyszerre több szegmenst is képes kiszolgálni, nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a gyógyszer- és kozmetikai iparban, a fermentációs iparban és a takarmánygyártásban is érdekelt– emelte ki.

 

Hungrana üzem

A kukoricafeldolgozó több szegmenst is képes kiszolgálni (Fotó: Hungrana)

 

További fejlesztési források várhatóak a vállalkozásoknak

Erdős Norbert kitért az élelmiszeripari cégek támogatására: a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kidolgozott 25 milliárdos válságkezelő program után, további fejlesztési forráshoz juthatnak a vállalkozások.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, a Vidékfejlesztési Program, valamint Beruházás Ösztönzési Célelőriányzat és a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program kiírásait lesz érdemes figyelemmel kísérni az érdekelteknek.

A vállalatok forgótőke és beruházás finanszírozását is megkönnyítik a kedvezményes hitelprogramokkal, többek között az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel, a Széchenyi Beruházási Hitellel, a Magyar Fejlesztési Bank Élelmiszeripari Forgóeszköz 2020 Hitelprogramjával, valamint a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjával.

 

Évi 1,2 millió tonna kukorica

Reng Zoltán, a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. vezérigazgatója elmondta, a gyár megközelítőleg évi 1,2 millió tonna kukoricát dolgoz fel.

A fő termékek:

  • izocukor (400-450 ezer tonnából);
  • bioetanol;
  • keményítő;
  • dextróz;
  • gyógyszeripari alkohol alapanyag.

 

Kukorica aratás

A gyár megközelítőleg 1,2 millió tonna/év kukoricát dolgoz fel (Fotó: Hungrana)

 

A pandémia miatti termékváltás

A 2020-at végigkísérő koronavírus-járvány miatt számtalan belső intézkedésre volt szükségük, sok folyamatot elektronikus, digitális formában folytattak, a munkatársak fizikai találkozását minimalizálták. Ezzel együtt a vírus megjelenésével komoly igény mutatkozott a gyógyszerészeti minőségű alkoholok és fertőtlenítőszerek piacán. A Fejér megyei gyár az elsők között kérte meg az engedélyt és kezdte meg a fertőtlenítőszer gyártását.

A vezérigazgató hangsúlyozta: követik az elmúlt évtizedek gyakorlatát, és a közeljövőben is terveznek újabb beruházásokat. Ezzel a felmerülő piaci igények maximális kiszolgálását és versenyképességük megőrzését kívánják elérni.

Forrás: AM Sajtóiroda