fbpx

A precíz páros

Írta: Szerkesztőség - 2013 január 08.

Napjainkban évről évre tapasztaljuk a mezőgazdasági input anyagok – többek között a növények számára fontos műtrágyák – beszerzési árainak emelkedését. Ezért is elsődleges szempont ezen anyagok hatékony és csak a szükséges mennyiségben történő alkalmazása.

Mostanra már elmondhatjuk, hogy magyar mezőgazdasági technikában jól csengő név a dán BOGBALLE és az amerikai TEEJET márka.

A BOGBALLE a műtrágyaszórók széles választékával a prémium kategóriában lehetőséget biztosít a tápanyagok korszerű, és precíz kijuttatására.

Ezt lehetővé teszik például a súlymérős rendszerrel (W-s típusok), illetve a sebességarányos szórást megvalósító számítógéppel (CALIBRATOR ICON, CALIBRATOR ZURF) ellátott műtrágyaszórók.

A súlymérő és az elektromos szabályozó rendszer alappillére a precíziós tápanyag utánpótlásnak.

A beépített USB adatátvitellel és a gyártó által kifejlesztett ZURFcom számítógépes programmal lehetővé válik a gazdák számára a parcellánkénti nyilvántartás, és tervezés elektronikus formában.

Ezen felül közvetlen a kapcsolat a gyár és a gazda közt, melynek eredménye az online internetes hozzáférés a BOGBALLE adatbázisához a gépek optimális beállítási paramétereivel kapcsolatban.

A TEEJET GPS nyomkövető eszközei szintén alapot jelentenek a precíziós gazdálkodásban.

Ezek közül is kiemelendő a MATRIX PRO széria, mely a korábbi típusokhoz képest számos új alkalmazási lehetőséget jelent.

A könnyen áttekinthető érintőképernyő, az öt nyomkövetési mód, a kezelt területek és átfedések jelzése, a nyomvonalak elmentése, betöltése, az automata kormányzás, az automata szakaszvezérlés, a videó képes nyomkövetés és további kényelmi funkciókra, mind része ezeknek.

 

Mi jelenti a kapcsolatot a BOGBALLE műtrágyaszórók és a TEEJET sorvezetők közt?

Először is – a nyomkövetésen túl – a műtrágyaszórók számítógépe egy kábel segítségével összeköthető a MATRIX PRO sorvezetővel, így a pontos sebességjel közvetlenül a műholdas rendszerről jöhet.

Ilyen esetben például nem jelent problémát, ha a tápanyag kijuttatását nem mindig egyazon traktorral végzik.

A másik kapcsolódási pont a két gyártó közös munkája által kifejlesztett modul, mely biztosítja a műtrágyaszóró automatikus nyitását és zárását.

A sorvezető jelet küld a BOGBALLE számítógépnek, hogy mikor és mekkora mértékben nyisson.

Ezzel elkerülhető a terület egyes részeinek dupla kezelése, valamint komfortosabbá válik a műtrágyaszórás.

A magyar gazdák között is van már, aki megtapasztalhatta az előzőekben felvázolt lehetőségeket és előnyöket.

Tóth Zoltán Dunafalván, mint családi vállalkozó 220 ha területet művel, tevékenysége elsősorban szántóföldi növénytermesztés (búza, kukorica, napraforgó, szója).

A géppark egy 80 és egy 200 LE-s erőgépből és a hozzájuk kapcsolható munkaeszközökből áll, melyek lefedik az összes munkaműveletet a gazdaságban.

Több éve szemezgetett már különböző kiállításokon a dán gyártó termékeivel, majd 2011-ben vásárolta az alábbi gépkombinációt:

 

 

BOGBALLE CALIBRATOR ZURF számítógép

 

 

TEEJET MATRIX PRO 570 sorvezető sebesség jeladó kábellel és szakaszoló modullal.

Hogy miért volt szükség alvázat rendelni a műtrágyaszóróhoz?

A válasz egyszerű. A gép üzemeltetése alapvetően a kisebb traktor feladata, mely függesztve nem lenne képes működtetni azt.

Azonban megvan a lehetősége annak is, hogy ha a szükség úgy hozza, a nagyobb traktorra szereljék azt, melynek ez már alváz nélkül sem jelent gondot.

A vásárlás óta eltelt bő egy év, valamint a közel 1000 ha-on végzett műtrágyaszórás tapasztalata alapján elmondható, a gép és a hozzá kapcsolt sorvezető maximálisan hozta a tőle elvártakat.

A tulajdonos elmondása szerint a szórás egyenletessége kiváló.

Ezt a növények kelése és fejlődése bizonyítja a legjobban. Az állományban nem láthatók csíkok vagy foltok az egyenlőtlen tápanyagellátás miatt, mely a korábban használt más gyártmányú szórónál gyakran előfordult.

Ez egyrészt köszönhető a négyszeres átfedéssel dolgozó alapgépnek, mely a számítógép segítségével sebességarányos kijuttatást, azaz állandó hektáronkénti mennyiséget biztosít.

Valamint fontos a szerepe a TEEJET elektronikának, ami a sorok végéhez érve automatikusan elzárja vagy nyitja a műtrágyaszórót, elkerülve a dupla vagy hiányos szórás lehetőségét, emellett egy nagyobb kényelmet nyújt a kezelőnek.

A gép karbantartási igénye minimális, és elvégzése egyszerű.

Az eltelt idő alatt meghibásodás, műszaki probléma sem a műtrágyaszóróval, sem az elektronikákkal nem volt.

A tulajdonos véleménye, hogy egy megbízható, precíz technikát vásárolt, melynek hozama a terméseredményekben pozitívan mérhető.

Érdeklődésemre, hogy vannak-e további fejlesztési tervei a precíziós műveléssel kapcsolatban, a válasz: egy permetező automata szakaszvezérlő modul a meglévő vontatott CAFFINI permetezőhöz, mely számítógépe szintén összekapcsolható a TEEJET MATRIX PRO sorvezetővel.