DuPont Pioneer – Korai vetés kockázat nélkül

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kukorica optimális vetésideje előrébb tolódott Magyarországon. A mai gyakorlatban már március végén, április elején megkezdik a vetéseket, természetesen ez nagyban függ az évjárattól, és a földrajzi elhelyezkedéstől. A korai vetés előnye a korábbi virágzás, a biztosabb megtermékenyülés, és az alacsonyabb betakarításkori szemnedvesség.

Természetesen a korai vetésnek megvannak a buktatói, alacsonyabb hőmérséklet következtében vontatott a kelés.

A fiatal csíranövény elhúzódó kelés esetén jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak, illetve a rovarkártevőknek.

Ezt a kockázatot kívánja csökkenteni a DuPont Pioneer a Pioneer Prémium Ajánlattal, amelyben válogatott minőségű vetőmagot kínálunk extra csávázószeres kezelés mellett.

 

 

A DuPont Pioneer 2013-ban újításként bevezeti a Pioneer Prémium Ajánlatát.

Ezzel egy újabb segítséget adunk a termelőknek, amellyel az időjárás viszontagságai okozta kockázatot tudják csökkenteni, és nagyobb biztonsággal kezdhetik meg a kukorica korai vetését.

Mit is jelent ez az ajánlat?

A Pioneer Prémium Ajánlatban a legjobb minőségű vetőmag tételekből egy új kategóriát hozunk létre.

Itt a kiválasztott anyagok minimum 93%-os meleg csírával rendelkeznek, és a cold teszt értékük is a legmagasabb.

A biztonságos csírázás mellett, a jó korai fejlődési erély is szükséges a robbanásszerű keléshez.

A Prémium ajánlatba ezért csak azokat a hibrideket választjuk, amelyek megfelelnek ennek a követelménynek.

A csíranövénynek azonban nemcsak az időjárás viszontagságaival kell szembenéznie, hanem a talajlakó kártevők is veszélyeztetik.

A nagyobb biztonság érdekében ezeket a tételeket Poncho vagy PonchoPro-val kezeljük, amely védelmet nyújt a talajlakó kártevőkkel szemben.

A csávázószer előnyére, és hatékonyságára Csorba Csaba is felhívja a figyelmet Bayer CropScience által közzétett cikkben.

 

A fent említett tulajdonságok ismeretében elmondható, hogy a Pioneer Prémium Vetőmagok használatával kockázat nélküli a korai vetés.

Ezalatt mi egy március végi, április elei vetést értünk, természetesen ez tájegységenként, évjáratonként eltérhet.

Nézzük melyek a korai vetés előnyei.

Az elmúlt évek egyre melegedő időjárása egyértelműen bebizonyította, hogy a kukorica vetésideje előrébb tolódott, idén a kukorica övezetben április közepére befejezték a vetéseket.

A korai vetés esetén a kukorica virágzása még a júniusi hőségnapok és a légköri aszály előtt megtörténik, így csökken a megtermékenyülés okozta termésveszteség.

A korai vetés másik haszna, hogy a kukorica alacsonyabb nedvességtartalom mellett takarítható be, átlagos csapadék ellátottságú évben.

Ez különösen a hosszabb tenyészidejű hibridek esetében akár 4-5% vízelőnyt is jelenthet.

A gyorsabb vízleadást segíti, hogy még relatív magasabb a napi átlaghőmérséklet a fiziológiai érettség elérését követően.

A mai szárítási díjak mellett, így akár hektáronként 30.000 Ft-ot is megtakaríthatunk.

Növényvédelmi szempontból is mindenképpen előny a korai vetés és a jó korai fejlődési erélyű hibrid választása, ugyanis hamarabb megtörténik a talajtakarás és ezért kisebb a gyomosodás veszélye.

Továbbá megfigyelhető az alacsonyabb növénymagasság, és ez egyben nagyobb szárszilárdságot is jelent.

A talajlakó kártevők felszaporodásának is kedvezett az elmúlt évek felmelegedő időjárása.

A gazdák többnyire a kukoricabogár okozta kártételre fordítanak fokozott figyelmet, de nem szabad megfeledkezni, a barkó vagy a drótféreg kártételéről sem.

A tőszám okozta veszteséggel kevesen kalkulálnak, de az új hibridek magasabb terméspotenciálja abban rejlik, hogy magasabb tőszám mellett is hozza a rá jellemző egyedi teljesítményt.

Így egységnyi területről nagyobb termés érhető el.

A korai fejlődési szakaszban a talajlakó kártevők ellen védelmet nyújt a csávázószeres kezelés, a Poncho vagy PonchoPro.

Dr. Vörös Géza is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt meleg évek hatására a kukorica kártevők jelentős mértékben felszaporodtak.

 

 

1. A jó korai fejlődési erélyű és rovarölős csávázószerrel kezelt kukorica jelentette előny jól látható.

 

 

2. A magasabb tőszám nagyobb termést eredményez.

Egy mondatban összefoglalva a Pioneer Prémium Ajánlatát, vessen korán minimális kockázattal és maximalizálja profitját!

Kérjük, látogasson el weboldalunkra, az alábbi linkre kattintva!

www.pioneer.com/hungary

 

Pákozdi István

Pioneer növények termékmenedzsere,

Magyarország

dupont hibrid kártevő kukorica növénytermesztés pioneer rovar