fbpx

Gazdálkodj okosan – avagy összefoglaló a Väderstad Roadshow tapasztalatairól

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 02.

A nagy sebességű és pontos vetés elméleti feltételei és gyakorlati megvalósítása mellett növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási tanácsokat is kaptunk a Väderstad, Austro-Diesel, Agro-Bio és Syngenta nevekkel fémjelzett Road Show pálhalmi állomásán.

 

Miért fontos a nagy sebességű vetés?

Amikor elérkezik az optimális vetésidő, akkor azonnal vetni kell, mert mindez betakarításkor nedvességtartalomban és költségben is megtakarítást is jelent.

„Vette sorba” az indokokat Kalmár Tibor, a Väderstad ügyvezetője.

Az elmúlt 10 évből 7-ben szélsőséges időjárás volt, ezért egyre többen a korai és gyors vetést illesztik a technológiájukba.

Az optimális vetésidő elérése után minden nap késedelem kb. 0, 5%-kal magasabb szemnedvességet jelent betakarításkor.

Egy 8-10 nappal korábbi vetés akár 5-10%-kal csökkentheti a szemnedvességet betakarításkor.

Sőt az sem elhanyagolható, hogy egy szélsőséges időjárású évben a nagyobb teljesítmény növeli a termésbiztonságot, ezzel a jövedelmezőséget is.

 

 

Amit egy precíz vetőgépnek tudnia kell

Tőtáv-egyenletességbiztosítása: mind a kihagyás, mind a kettős vetés terméscsökkentő tényező.

Amíg a kettős vetésnél a két növény gyakorlatilag konkurál egymással, terméscsökkenést eredményezve, addig a tőkihagyás még nagyobb veszteséggel jár.

Vetésmélység-egyenletesség: ha a sebesség változásával a vetőmagok nem azonos mélységben kerülnek a talajba, akkor a kelés és ezzel arányosan a betakarításkori szemnedvesség sem lesz egyenletes.

A Rapid-nál megszokott 12-14 km/h-s sebesség tovább fokozható.

Ebben az esetben a sortartás már nagy figyelmet igényel, a pontosság kivitelezéséhez az erre alkalmas vetőgép mellett automata kormányzású traktorra is szükségünk van.

A legújabb fejlesztésű Väderstad Tempo szemenkénti vetőgép nagy, akár 15-17 km/h sebesség mellett is pontos, soronkénti nyomólevegős magkijuttatást biztosít.

A tökéletes maglehelyezést a Gilstring-magadagoló garantálja, a soronként 50 W teljesítményű elektromos motorral meghajtott vetőtárcsákról pedig a hármas lesodrókerék választja le a többlet magvakat.

A tökéletes magtovábbításhoz a soronkénti nyomott levegős (túlnyomásos) ún. „Power Shoot” technikát alkalmazták.

A nagy munkasebességgel végzett vetés során a magvak pontos, egyenlő mélységű talajba helyezéséhez mélységhatároló kerekekkel kombinált tárcsás vetőcsoroszlya-párokat alkalmaznak.

Amelyek után egy nyomókerék „állítja meg” a nagy sebességgel érkező, gyakorlatilag kilőtt vetőmagvakat, rögzítve azokat a barázdafenéken.

A vetés lezárását „V” elrendezésű magtakaró-talajlezáró kerekek végzik el.

 

 

 

Az 50 éves születésnapjára készülő Väderstad gyár jubileumi akciókkal is várja partnereit:

  • Spirit 400: a 4 m munkaszélességű, nagy magtartályú pneumatikus vetőgép elsősorban normál ill. lazább talajokra ajánlott, most akciósan 44.900 eurótól.
  • Spirit 600: a 6 m munkaszélességű vetőgép ára most 56.200 eurónál kezdődik.
  • Április6. és május 26. között (a jubileum tiszteletére 50 napon át) a Rapid 3/400 S/C mechanikus vetőgép (System Disc és Pivot tömörítő keréksorral felszerelve) most 26% kedvezménnyel vásárolható meg (ami egyébként kb. a 2008-09-es árnak felel meg).

 

Invázió várható

Még a kukorica vetésszezonja előtt állunk, tehát időben lehet a talajfertőtlenítésről gondoskodni.

A Syngenta által forgalmazott – többek között – kukoricabogár fertőzés ellenalkalmazható Force 1, 5 G talajfertőtlenítő rovarölő szer hatását és szükségességét Vereckey Katalin mutatta be a jelenlévőknek.

A min. 12 kg/ha dózisban kijuttatandó talajfertőtlenítő min. 1 t/ha terméstöbbletet is eredményezhet.

 

 

Az eltűnő termőföld

A Földről évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el (John Crawford, Sydney Egyetem), aminek a helytelen gazdálkodásunk elsősorban az oka.

Európában 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogy helyre tudna állni (ugyanez az érték Kínában 57-szeres).

A megdöbbentő folyamat megállítására nyújt megoldást az Agro.bio Kft. BactoFil talajbaktérium készítménye (is).

Amellett, hogy növeli a növény gyökértömegét és humuszt képez.

 

Sándor Ildikó