Bezárás

Ön ARAT vagy csak aratgat…?

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 02.

„Napi 8-10 hektárral kevesebbet tudtam aratni a területek jellegzetességei és a kombájnom gyári adottságai miatt. Ezért minden egyes munkanap az elmaradt bevételem 180-200 ezer forint volt. A változékony időjárás miatt lecsökkent a használható napok száma, így kiemelten fontos, hogy hatékonyan, gyorsan és kisebb költséggel tudjuk betakarítani a gabonát.”

Szaniszló Máté az Agroszán Bt. tulajdonosa Borsodban, 420 ha saját területen gazdálkodik, valamint 900 ha-on béraratást végez az Alföldtől a szlovák határig. A talajadottságok és a terméshozamok is nagyon változékonyak. A sík területtől kezdve a meredek emelkedőkig, a gyenge gabonától a nagy terméshozamokig minden megtalálható.

Milyen problémával fordultál az Agrooptimához?

A kombájnom 460 LE-s motorjának 2200-as motorfordulata – ahol a cséplő megfelelően dolgozik – 1.950 1/perc-re is leesett nagyobb terheléskor, vagyis amikor például fogósabb, erősebb foltba, dombosabb részhez, vagy süllyedős talajhoz értem. Ilyenkor lassabban tudtam haladni, mint ahogy a kombájn áteresztőképessége megengedte volna. Főleg gabona-béraratásnál ez az időveszteség nem engedhető meg.

Milyen hátrányt okozott a fordulatszám ingadozása, a gép gyengesége?

Nem tudtam kihasználni a kombájn cséplő- és tisztítórendszerének az áteresztő-képességét. Lassabb volt vele a munka, ami jelentős anyagi veszteségeket okozott.

Miért épp az Agrooptima?

Ez egy hosszabb történet. Megkeresett egy másik cég, hogy vállalják a gép erősítését, optimalizálását. Tetszett az ígéret, így belevágtam. Kijöttek, rátöltöttek egy másik beállítást a kombájnra, amely által erősebbé kellett volna válnia. A próba során nem éreztem erősebbnek a kombájnt, viszont sokkal többet fogyasztott a gyári beállításhoz képest. Mikor ezt elmondtam nekik, módosítottak a beállításokon, így megjött a hiányolt erőtöbblet, viszont a fogyasztás még mindig sokkal magasabb volt a gyári értéknél. Számolásom szerint ez a többletfogyasztás 500 ezer forintos plusz kiadást jelentett volna nekem évente. Velük visszaálítattam a gyári állapotot. Az interneten kutatva csak egy céget találtam, aki rendelkezett a megfelelő referenciákkal, és korrekt tájékoztatást, segítséget adott.

Ez volt a szekszárdi telephelyű Agrooptima Szerviz Kft. Eleinte messzinek tűnt, ha el kell jönni hozzám, vagy nekem kell odamennem a kombájn ‘agyával’, ráadásul a korábbi kudarc után voltak aggályaim, viszont a referenciák és korrekt, részletes tájékoztatásuk a munkafolyamatról, a szerződésben is leírt garanciák bizalmat építettek, így mégis belevágtam.

Milyen javulásokat tapasztaltál?

Mindjárt észrevettem a különbséget. A motor csúcsteljesítménye 10%-al növekedett, de sokkal rugalmasabb lett a gyárihoz képest. Nagyobb terheléskor 2100 1/perc-es fordulat alá nem esik a motorfordulat, és ezt is könnyedén, gyorsan kidolgozza. Nehéz körülmények között tudok vele úgy dolgozni, mint a gyári beállítással könnyű viszonyok között. 9,2 m-es vágóasztal van a kombájnon, szinte állandóan megy a szecskázó is. Ha nedves, fogós, nagy tömegű a szalma, akkor lehet igazán észrevenni a különbséget. Gyári beállítással a motorterhelés könnyű viszonyok között 97-98% volt, most az Agrooptima optimalizált beállítással 70-75%-ra csökkent. Nehéz körülmények között sem megy 90-92% fölé.

Változott a gép fogyasztása?

Hektáronként 1-1,5 literrel kevesebbet fogyaszt most a kombájnom, vonuláskor 1 l/km-ről lecsökkent 0,8 literre. Mindenképpen spórolok az eredetihez képest, nagyon hamar megtérült a befektetett pénzem.

Hogyan profitáltok még a munkánkból?

A gyorsaság a változékony időjárás miatt nagyon fontos, hogy a termény időben a magtárakba kerüljön. Ha megázik, csökken a minőség, kipereg a szem. Egy nap alatt 8-10 hektárral többet tudunk learatni, kevesebb üzemanyaggal. Emelkedőnek felfelé, menet közben ürítve is bírja a motor.

Tapasztaltatok bármilyen mellékhatást?

Az optimalizálás előtt megállapodtunk az Agrooptimával, hogy bármilyen mellékhatás vagy túlfogyasztás esetén azonnal visszaállítjuk a gyári beállításra, és visszakapom a beállítás árát. Ez a szerződésbe, munkalapra is le lett írva, 30 napos próbaidővel.

Semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam, ugyanúgy indul, olyan a hangja, és a hűtővíz hőmérséklete 40 fokban is stabilan 88-92 °C fok között van, mint a gyárival. A jelenlegi optimalizált beállítás eredményesebb, mint vártam, nagyon szépen, könnyedén és megbízhatóan dolgozik a gép már közel 2 éve.

Végül, ami mindenkit érdekel: Mennyibe került ez neked?

Nos, ahogy mondtam, volt egy korábbi próbálkozás, amely némileg olcsóbb ajánlat volt, de semmilyen eredményt nem hozott. Az Agrooptima kombájnoptimalizálást 300-500 ezer forint között vállal, figyelembe véve a gép sajátosságait, technikai jellemzőit. Az enyém egy erős középkategória volt, nem mondanám olcsónak. De hát a gép sem volt az, és ha a megtérülést nézem, akkor igazán nagyon jó döntés volt, így közel 2 év távlatában!

Miért jó az Agrooptima Optimalizálással folytatni a munkát?

● Erőtartalék keletkezik a motorban: könnyebb munkavégzés, csökkenő üzemanyag-fogyasztás.

● Nagyobb hozamú gabonában, amikor a motorerő a kombájn gyenge pontja, ki tudja használni a gép áteresztő-képességét.

● Emelkedőnek menet nem esik a fordulat: a cséplés, szecskázás minősége nem romlik.

● Menet közbeni ürítés: időmegtakarítás.

Munkamódszerünk lényege

● Védjük a gép alkatrészeit -> biztonságos erő.

● 4-8% fogyasztáscsökkenés -> gyors megtérülés.

● Ha van egyedi kérése, mondja el, és figyelembe vesszük.

● A végzett munkára és a szerelt alkatrészekre örök garanciát vállalunk.

● Biztonság. Erő. Referencia. 18 év tapasztalat 6000 optimalizálás.

● 100% magyar tulajdonú cég, hazai telephellyel.

Nyári betakarítási akciónk 2017. augusztus 31-ig érvényes!

● Meghosszabbított teszt, hogy biztosra menjen! 30 helyett most 60 nap teszt, a beállítás árának garantált visszatérítése, ha nem lenne 100%-ban elégedett.

● Díjmentes kiszállás Magyarország területén!

Kérjük, adja meg a gépe adatait, és kérjen ajánlatot
traktor – kombájn optimalizálásra

hívjon most: 20/276-4560!

  1. Nem építünk be tuningboxot. Nem módosítjuk a gép elektronikáját. Kizárólag gyári gépekkel és beállításokkal garantáljuk a biztonságos eredményt!
  2. A fogyasztáscsökkenés akkor garantált, ha a gép műszaki állapota kifogástalan, és a használat során megfelelő vezetéstechnikával kihasználják az alacsony fordulati forgatónyomaték-többletet. Betakarítógépeknél, ahol a motorfordulatot nem lehet csökkenteni, ott a létrejövő erőtöbblet miatt kisebb terhelésen üzemelve a motor könnyebben dolgozik, ezért csökken az üzemanyag-felhasználás. A feltüntetett érték az ügyfélvisszajelzések szerinti átlag.
  3. Amíg a gép az ön tulajdonában van, él a garanciánk. Ha a gépet eladja, akkor a garanciaidő a munka időpontjától számított 2 év.