fbpx

A hét közepén drágul a gázolaj és benzin is

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 13.

A nemzetközi ármozgással szemben itthon felfelé indul az üzemanyagár: szerdától a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal lesz drágább, a gázolaj literjéért pedig 5 forinttal kell többet fizetniük a kutasoknak.

Traktor az úton
Mezőgazdasági munkagépkapcsolat vonulásban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Két hétig csönd volt itthon az üzemanyagárak terén

A héten csökkent a Brent típusú olaj ára, 77 dollárról keddre 73 dollár alá esett, ami 1 hét alatt meghaladta a 3%-os csökkenést. Ezzel párhuzamosan a forint is tudott erősödni a dollárral szemben, jelenleg 342 forinton áll a dollár árfolyama (így nemzeti fizetőeszközünk 1%-ot erősödött 1 hét alatt).

Ezek alapján az elemzők 3-5 forintos üzemanyagár csökkenést vártak, azonban nem így lett: a fent leírtak szerin a hét közepétől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára 3 és 5 forinttal emelkedik.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia durván 92 forint, gázolajnál ugyanez az érték most meghaladja a 160 forintot.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 576,5 Ft/liter;
  • gázolaj – 554 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 579 forint magasságában fog beállni, a gázolaj literjét pedig 559 forintért mérhetik majd a kutak.

A múlt héten nyújtották be a következő évi adózás változásait tartalmazó törvénycsomagot, melyben megtalálható az üzemanyag jövedéki adójának módosításának szabályozása is. Lehet, hogy már most ezt akarják kis lépcsőben elfogadtatni a fogyasztókkal?