fbpx

A szilícium fontosabb a növények számára, mint azt eddig gondoltuk

Írta: - 2015 június 17.

A változó időjárási körülmények, a nagy hőingadozás, a talaj menti fagyok, a vegetatív időszak elején egyre gyakrabban előforduló aszályok, illetve a fertőző kórokozók és a kártevők fellépése stresszhatás a növények számára. Az OPTYSIL, mely egy szilícium alapú antistressz hatású biostimulációs készítmény megvédi a növényeket a stresszhatások ellen és biztosítja a megfelelő fejlődésüket. A termék a Növények Természetes Ellenálló Képességét Támogató Rendszer, vagyis a Stress Control System (SCS) részét képezi.

A szilícium fontosságának alábecsülése

A növénytermesztésben egyre nő azon nyomelemek fontossága, melyek eddig a növénytermesztésben nem minősültek a növények számára elengedhetetlen makro- és mikro nyomelemeknek. Egyre több tudományos vizsgálat igazolja a szilícium jótékony hatását. Azon növényeknél, melyeknél szilícium hiány lépett fel, kiegyensúlyozatlan növekedést, fejlődést és terméskötődést tapasztaltak, s ezek érzékenyebben reagáltak különböző mérgező anyagokra, kórokozókra és kártevőkre. Bebizonyosodott, hogy a szilíciumnak igen jelentős hatása van a növények nyomelem felvételére – a foszfor felszívódását például olyan mértékben befolyásolja, hogy azoknál a növényeknél, melyek a foszfor műtrágya mennyiségének csak a felét kapták, nem észleltek foszforhiányt. A szilícium jótékony hatással van az ionos egyensúlyra a növényekben valamint csökkenti a mangán és vas felesleg okozta káros hatásokat. Annak köszönhetően, hogy ez az elem a sejtfalakban rakódik le, növeli a szilárdságukat és az ellenálló képességüket a mechanikai sérülésekkel szemben. A vastagabb és keményebb sejtfalak így természetes akadályt jelentenek a kórokozók ellen, melyek kevesebb virulenciát mutatnak a szilíciumban gazdag növények felé. A szilícium növeli a kedvezőtlen időjárási és környezeti feltételekkel – mint pl. az alacsony hőmérséklet és az aszály – szembeni ellenállást. A szilíciummal kezelt növények nagyobb növényi zöldtömeget termelnek.

Ideális megoldás

A szilícium használatából eredő előnyök arra késztették a gyártó szakembereit, hogy egy, a lombon keresztül felvehető, folyékony oldatot fejlesszenek ki. A könnyen abszorbeálható (növény számára könnyen felvehető) szilíciumos oldattal való lombtrágyázás igen gyakran az egyetlen módja a szilíciumhiány okozta negatív következmények (káros hatások) elkerülésének. Az OPTYSIL literenként 200 g szilíciumot tartalmaz SiO2 formájában és különlegessége, hogy a magas szilícium tartalom ellenére is semleges a pH-ja, így jól keverhető bármely más kemikáliával.

Az OPTYSIL antistressz hatású készítmény jótékony hatással van a különböző stressz (negatív) hatásoknak kitett növényekre, mint pl. az aszály, magas sótartalmú talaj, kártevők és gomba kórokozók okozta fertőzések. Az OPTYSIL-ben található szilícium megerősíti a sejtfalakat és növeli a növények mechanikus sérülésekkel szembeni ellenálló képességét (pl. betakarítás, szállítási és tárolási sérülések). A gyökérzónában tárolt szilícium megakadályozza a talajban fellelhető némely kórokozók okozta fertőzések terjedését. Aszály idején az OPTYSIL csökkenti a vízhiány okozta károkat a gyökerek növekedésének serkentésével, a kultikuláris (levél felületi) párologtatás csökkentésével és a hatékonyabb fotoszintézis folyamatok által. Serkenti a talajból származó tápanyagok (különösen a foszfor) felvételét és felhasználását (beépülését).

Az OPTYSIL ajánlott dózisa: 0,5 l/ha szántóföldi növények, gyümölcsök és zöldségek termesztésénél. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a legjobb eredményeket akkor érjük el, ha a készítményt megelőző jelleggel alkalmazzuk a növényeknél. A kijuttatást körülbelül 7-10 naponta kell elvégezni kezdve a növények fejlődésének korai szakaszától.

Az OPTYSIL egy olyan készítmény, amely jól beilleszthető az integrált növénytermesztésbe, illetve az ökológiai gazdálkodásban is használható. A könnyen felvehető szilícium-ionokat tartalmazó OPTYSIL használata a gazdálkodásban jelentősen megkönnyíti a növények termesztését a különböző stressz hatások negatív következményeinek csökkentése által. A készítmény egyedülálló tulajdonságai és a kedvező ára igen jelentős érvek a használata mellett.

www.altoterra.hu