fbpx

Különbség a PIR habos és a Polisztirolos szendvicspanel gyártása között

Írta: Szerkesztőség - 2015 június 17.

A Metál-Sheet Kft-nél 2010 óta gyártjuk a polisztirolos és 2013. óta a PIR habos szendvicspaneleket, így van elég tapasztalatunk abban, hogy miben különbözik egymástól a két gyártás.

Mindkét szendvicspanel egy-egy teljesen automatizált gyártó soron készül. Számítógép vezérli a lemezmegmunkálást, a szigetelés kialakítását, a méretre vágást, a csomagba rendezést és a csomagolást.

Polisztirol szigetelő mag és a lemez egyesítése

A Metál-Sheet Kft kész táblákban veszi meg a beszállítótól a típus szerinti vastagságú polisztirol táblákat. Egy adagoló gép a 4 méter hosszú és az 1 méter körüli széles táblákat a lemezfegyverzet mozgását követve helyezi be a gépsorba. Az alsó és felső fegyverzet közé két komponensű ragasztó rögzíti a szigetelő táblákat. A ragasztás úgy tökéletesedik, hogy az összeragadt táblák fűtött szorító görgősorokon át halad néhány percig.

PIR szigetelő mag és a lemez egyesítése

A maganyag saját receptúra alapján készül 5 különböző alapanyagból, amit folyékony halmazállapotban injektálunk a folyamatosan mozgó acél fegyverzetre. A folyékony habanyagot egy öntapadó PVC szalag nem engedi, hogy oldal irányban lefolyjon a lemezről.
Habképző szerként pentánt használunk, ami környezetbarát, nem károsítja az ózonréteget, jobb hőszigetelő mint a levegő és nem illan el a zárt cellából. További habanyag az izocianurát, a poliol és két tűz gátló adalék. A szendvicspanel külső fegyverzetére egy további, két komponensű tapadásközvetítő réteg kerül, így biztosítva a megfelelő tapadást a maganyag és az acéllemez között.

A maganyag 60-65°C-ra felfűtött kemencében a fegyverzet közé dagad és ott szilárdul meg. Így a szigetelő réteg szorosabb egységet tud alkotni a lemezfegyverzettel.

Méretre vágott panel kezelése

A polisztirol szendvicspanelek a vágás után már azonnal mozgatható és kezelhető termékek, azonban a ragasztás kötési ideje 24 óra így a gyártás után még pihentetni kell. A méretre vágott táblákat közel egy méter magas rakatokra halmozza a gép, amiket együtt mozgatva lehet a tárolási vagy beszerelési helyre szállítani.
A PIR habos szendvicspanel maghőmérséklete a végbement kémiai reakció és a kemence melege miatt vágás után is közel 100 C°, így azokat nem lehet azonnal késztermékként kezelni, hanem egy hosszabb hűlési szakaszon kell átesniük, ezért egy automata forgató és hűtő berendezéssel fokozatosan visszahűtjük a panel táblákat.
A raktározható panel táblákat az elevátor maximum 1,1m magasságú kötegekbe rendezi és EPS alátétekkel ellátva villásemelővel mozgatható állapotba csomagolja.

Polisztirol és PIR habos szendvicspanel minőségének biztosítása

Az polisztirolos és a PIR habos szendvicspanelek gyártását és az üzemi gyártásellenőrzés követelményeit az MSZ EN 14509:2007 szabvány alapján végezzük, amit az ÉMI Nonprofit Kft auditál.

Melyik szendvicspanel a jobb választás?

A PIR habos szendvicspanel gyártását szolgáló technológia a tűzállóbb és szilárdabb építési termék gyártását szolgálja, így ezek a szempontok alapján mindenképpen a PIR habos szendvicspanel a jobb választás.