fbpx

Ültess fát! Használj fát! – erdőalapú gazdaság és gondolkodás

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 02.

A faalapú gazdaság, az erdőalapú gondolkodás – az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói körül járták a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit a soproni kétnapos rendezvényen, a III. Erdei Szabadegyetemen.

Fa hajtással
Az Agrárminisztérium elkötelezett az „elsődleges faipar” erősítésére, és ebben számít a kapcsolódó ágazatok együttműködésére (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Újra az építészet és építőipar érdeklődésének középpontjában a fa

A faanyagról sokan gondolják, hogy teherbíró-képessége, tűzbiztonsága, statikai tulajdonsága, élettartama messze alulmarad az egyéb, „korszerű” építőanyagokkal szemben. A valóság ezzel szemben az, hogy az utóbbi évek rohamos technológiai fejlődése, illetve a társadalmi igények változása újra az építészet és építőipar érdeklődésének középpontjába emelte a fát.

A kétnapos rendezvényen a szervező Országos Erdészeti Egyesület (OEE) és a házigazda Soproni Egyetem szakemberein kívül ott voltak: a fenntartható, környezettudatos építőipar legfontosabb szakmai szövetségei; az érintett minisztériumok (az Energiaügyi Minisztérium, az Építési és Közlekedési Minisztérium, az Agrárminisztérium) magas rangú képviselői; a finanszírozói oldal elemzői és döntéshozói.

Szabadegyetem, Sopron
A rendezvényen házigazdákon kívül ott voltak a fenntartható, környezettudatos építőipar legfontosabb szakmai szövetségei, az érintett minisztériumok képviselői (fotó: AM)

A faépítészet fenntarthatósági, klímavédelmi, szénmegkötési szempontjai

A rendezvény első napján a résztvevők tájékoztatást kaptak az építőipari fafelhasználás lehetőségeiről és korlátairól, a kortárs faépítészeti trendekről, a különböző fafajok adottságairól, a faépítészet fenntarthatósági, klímavédelmi, szénmegkötési szempontjairól.

Erdőalapú gondolkodásra, a terméklánc egységes kezelésére van szükség – fogalmazott Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára – az ezzel kapcsolatos stratégiai alapok kialakítása már elkezdődött, és ez a minisztériumok és szakmai szervezetek együttműködésében zajlik. A Közös Agrárpolitika keretei között öt év alatt 310 milliárd forintot használhat fel az ágazat – folytatta Zambó Péter, amelyből 160 milliárd forintot erdőtelepítésre kell használni, így 150 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az erdő- és faalapú gazdaság támogatására. Az Agrárminisztérium teljes mértékben elkötelezett az „elsődleges faipar” erősítésére, és ebben számít a kapcsolódó ágazatok együttműködésére.

Stratégiai cél az importkitettség csökkentése

Határ Renáta, az Építési és Közlekedési Minisztérium építésgazdaságért felelős helyettes államtitkára leszögezte, hogy a minisztérium stratégiai célja az importkitettség csökkentése az építőiparban, különösen a nyersanyag-gyártásban. Mindezt a helyettesítő, illetve új, innovatív termékek kutatásának és gyártásának támogatásával, illetve a hazai alapanyagok és lokálisan elérhető termékek használatának népszerűsítésével kívánják elérni.

„Ültess fát! Használj fát!” – hangzott el a Kárpáti József, Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének elnöke előadásában, teljes összhangban a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség jelmondatával.

Szabadegyetem, Sopron
A klímaváltozás és az erdők kapcsolata – rendszeresen felvetődő téma (fotó: AM)

Az OEE által kezdeményezett Erdei Szabadegyetem előző két, nagy sikerrel lezajlott rendezvénye a klímaváltozás és az erdők kapcsolatát, illetve a faanyagnak a fenntartható energiatermelésben betöltött szerepét vizsgálta. A szabadegyetemnek mindig fontos célkitűzése volt a rendhagyó, élményszerű megközelítés – a III. Erdei Szabadegyetemen sincs másképp, a résztvevők valódi „műhelymunkán” szerezhettek első és puszta kézből ismereteket a faanyagok tulajdonságairól, illetve részt vettek egy Sopron hagyományos faépítészetét bemutató város- és építészettörténeti sétán is. Az esemény és a szereplők egyeztetése komoly előrelépés az erdőalapú gazdaság stratégiájának kidolgozása felé.

Forrás: AM Sajtóiroda