fbpx

Július közepétől indul az új kukorica felvásárlása

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 09.

Az előzetes tervek szerint július közepétől indítja el az új kukoricatermés felvásárlásának első jelentős hullámát a hazai gazdálkodók körében Európa legnagyobb, egy telephelyen működő biofinomítója, a dunaföldvári Pannonia Bio Zrt.

Kukorica
Az előrejelzések alapján jó lehet idén a kukoricatermés (fotó: Pixabay)

Folyamatosan és szigorúan ellenőrzik az alapanyagokat

Az innovációban a világ élvonalába tartozó vállalat bízik abban, hogy a tavalyi, aszályos évet követően kitart a tavasz óta tapasztalható kedvező időjárás, jól alakulnak a hozamok, megfelelő lesz a termés minősége. A termékeit a világ számos országában értékesítő vállalat továbbra is kiemelten ügyel a biztonságra, a kiváló minőségre, ezért a dunaföldvári telephelyen folyamatosan és szigorúan ellenőrzi az alapanyagokat.

Bár a tavalyi aszály miatt az előzetes adatok szerint idén csaknem 12 százalékkal csökkent a kukorica vetésterülete Magyarországon, a kedvező időjárásnak, a megfelelő mennyiségű csapadéknak köszönhetően a gazdák joggal bízhatnak abban, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű lesz a termés. Ismét bebizonyosodhat, hogy a szélsőségesen száraz éveket leszámítva a kukorica jövedelmezőség szempontjából stabil növénynek számít, termesztése kiszámítható megtérüléssel jár.

Az időjárás idén kedvezett a kukorica fejlődésének

Ami az előzetes számokat illeti: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb, a tavaszi mezőgazdasági munkák állásáról május közepén kiadott összegzése szerint a tervezett vetésterület 871 ezer hektár volt, amelynek 45 százaléka az Észak-Alföld, Dél-Alföld régióban, 20 százaléka pedig a Dél-Dunántúlon található.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat július 3-án kiadott összefoglalója szerint a tenyészidőszak eddig eltelt részében hazánk nagyobb részén az optimális körül, vagy a fölött alakult a csapadékösszeg, inkább csak a Tiszántúlon volt elmaradás. A hőmérséklet viszont áprilisban, májusban és júniusban is gyakran alakult alacsonyan a kukorica igényeihez képest, így jelenleg az összegzett hőösszeg elmarad az optimálistól, de előttünk van még július, ami nemcsak az időjárás miatt fontos időszak a termelőknek.

Idén a tavalyi mennyiség kétszeresére van szükség

Az első nagy felvásárlási hullámot a terméshozamok megbecsülésének időszakában, a növények virágzásának kezdetéhez kapcsolódva tervezzük elindítani. A mostani előrejelzések szerint ez július közepétől várható. A Pannonia Bio több mint egy évtizede, az indulás óta partnerséget, kiszámítható felvevőpiacot és ezzel megélhetést biztosít a térség több száz mezőgazdaságból élő családja számára. Ennek megfelelően idén is elsősorban rájuk számítunk a csaknem 1 millió tonnás mennyiség beszerzésekor” – mondja Lengyel Zsolt, a Pannonia Bio kereskedelmi igazgatója. „Bár még nem mondhatjuk ki biztosan, de a kukorica lehet az idei év egyik sikernövénye termelői oldalról, tehát jól döntöttek a kukoricát vető gazdák.

A vállalat alapanyagok beszerzéséért felelős képviselője azt is elmondta, idén a tavalyi mennyiség kétszeresére, 250-300 ezer tonna terményre van szükség a 2022-ben átadott árpafeldolgozó üzem ellátásához. A beszerzések nagy része már lezajlott, a kukoricához hasonlóan ennél a terménynél is jelentősen mérsékelve a térség gazdáinak exportkitettségét.

A jelenlegi állapot szerint az új kukoricatermés megfelel majd elvárásoknak

A vállalat úgy látja, ha a kedvező időjárás kitart, minden esély megvan arra, hogy az új kukoricatermés megfelel majd az előzetes mennyiségi és minőségi elvárásoknak.

A világ egyik meghatározó biofinomítójaként a Pannonia Bio a nemzetközi és a hazai piac szigorú követelményeihez igazodva továbbra is csak a dunaföldvári telephelyén, megfelelő körülmények között ellenőrzött, garantáltan egészséges alapanyagokat dolgozza fel. Szeptember végétől várhatóan ez már a hazai termelőktől beszerzett, szárított termés lesz.

Forrás: Pannonia Bio