fbpx

Megújuló és bővülő KWS kalászos portfólió

Írta: Agrárágazat-2023/07. lapszám cikke - 2023 július 10. -Hirdetés

A KWS őszi búza kínálatában jelenleg a portfólió megújítása zajlik, amelynek jegyében az idei évben öt új fajta érkezik. A bőtermő és malmi kategória egyik képviselője a KWS EXTREM. Ez az alacsony szalmájú, megdőlésre nem hajlamos, szálkás búza nevéhez méltóan extrém magas termőképességgel bír. Fontos jellemzője az erőteljes fiatalkori fejlődés, a korai kalászhányás, virágzás és érés. Értékes tulajdonsága, hogy kevésbé csapadékos területeken is sikeresen termeszthető. Kórtani jellemzői jók, a fuzáriumos fertőzéssel szemben erőteljes ellenálló képességgel bír. Termését magas fehérje­ és sikértartalom, valamint A2-B1 farinográfos értékek jellemzik.

Ugyancsak a bőtermő és malmi kategóriát erősíti a KWS FLEXUM, amely egy nagy kalászmérettel rendelkező, szálkás búzafajta. Jellemzői közé tartozik kiemelkedő termőképessége, valamint, hogy jó állóképességének köszönhetően megdőlésre kevéssé hajlamos. Télállósága, stressztűrése kiváló, mint ahogyan bokrosodó képessége is. Kórtani tulajdonságai kiemelkedőek, egészséges lombozatát az érés végéig megőrzi. Termése magas fehérje- és sikértartalom, valamint hektolitersúly mellett takarítható be, farinográfos értékei az A2-B1 tartományba esnek.

KWS Tayo

Már a bőtermő kategóriába érkezik a KWS SPHERE, amely egyike a legnagyobb termőképességű új fajtáknak. Magas szalmájú, tar kalászú, középkorai virágzás és érés jellemzi. Télállósága kiváló, a tél elmúltával indulása gyors, tavaszi növekedése erőteljes. Kórtani tulajdonságai kiemelkedőek, erős toleranciával bír a barna- és sárgarozsdával szemben, miközben a szeptóriás levélfoltosság fertőzésére sem érzékeny, és a fuzáriumos fertőzéssel szemben is jó ellenállósággal rendelkezik. Termését B1-B2 farinográfos értékek jellemzik, fehérjetartalma magas, sikértartalma és hektolitersúlya közepes-magas.

Ugyancsak nagy termőképesség jellemző a KWS ULTIM fajtára, amely szálkás kalászú, alacsony szalmájú, jó állóképességű. Jellemzői közé tartozik a középkorai  kalászhányás, virágzás és érés, valamint kiemelkedő kórtani tulajdonságai. Ez utóbbi a gyakorlatban a lisztharmattal és szeptóriás levélfoltossággal szembeni közepes szintű fogékonyságában, erős sárga- és közepes barnarozsdával szembeni toleranciában mutatkozik meg, miközben a fajta fuzáriumos fertőzésre nem fogékony. Termése B1-B2-es farinográfos értékek mellett közepes sikér- és fehérjetartalmú, átlagos hektolitersúllyal.

KWS

A bőtermő kategória új fajtája a KWS PEPLUM, ez a gyönyörű, tetszetős állományt nevelő búza. Kalászai nagy méretűek, szálkásak, szalmája alacsony, ami megdőlésre kevéssé teszi hajlamossá. Kiváló bokrosodási képessége mellett kórtani tulajdonságai is kedvezőek. Termőképességét jól mutatja, hogy a 2022-es évben végzett kísérletekben e fajta produkálta a legmagasabb termést, amely 13,09 tonna volt egy hektárra vetítve. Termése közepes fehérjetartalommal, közepes-magas sikértartalommal és hektolitersúllyal rendelkezik, miközben farinográfiás értékei a B1-B2 kategóriába esnek.

Új fajták az őszi árpa vetőmag-kínálatban

A KWS kalászos kínálatában kiemelt szerepet tölt be az őszi árpa, amelynél jelenleg a piac második legjelentősebb szereplője, a II. szaporítási fok értékesített mennyisége alapján. Az évről évre növekvő kereslet már önmagában is mutatja, mennyire sikeres e növénykultúra jelenlegi portfóliója, mely a jövőben újabb, kiemelkedő tudású fajták érkezésével erősödik. Nem is lehetne jobban szemléltetni a világszínvonalú nemesítői program erősségét, mint ahogyan azt a KWS TARDIS teszi. Ez a 2 soros árpa tartja jelenleg a legmagasabb árpatermés Guinness-rekordját, amely 14,2 tonna hektáronként! Ezzel ez tekinthető a legnagyobb termésre képes árpafajtának a világon, amelyhez kimagasló minőség és hektolitersúly is társul. Ez a kiemelkedő eredmény 2021-ben az Egyesült Királyságban született, egy olyan termesztéstechnológiában, amelyben a kórokozókkal szembeni védelem a BASF Revysol®, Xemium® készítményein és piraklostrobin hatóanyagú termékein alapult. A fajta szármagassága közepes, állóképessége kimagasló, ezért megdőlésre nem hajlamos.

Az árpavetőmag-kínálat új szereplője a KWS FEERIS is, amely egy 6 soros, kiemelkedő szemtermés elérésére képes takarmányárpa. Szármagassága közepes, amelyhez páratlan állóképesség társul, ezért megdőlésre nem hajlamos. Kalászhányása, virágzása és érése középkorai, ezzel az árpakínálat legkorábbi fajtája. Kórtani tulajdonságai kedvezőek, az árpa törpülésvírusra rezisztens, a rinhospóriumos és helminthospóriumos fertőzéssel szemben ellenálló.

kws

Új generációs hybrid rozs

A KWS őszirozs-kínálatába érkezik a KWS TAYO, amelyet mind a szarvasmarha-, mind a sertéstenyésztők sikeresen alkalmazhatnak állományuk takarmányozása során. Ez a nagyon magas szem- és szalmatermésre képes hybrid, ugyanis egyaránt alkalmas szenázsként, valamint szemesként történő hasznosításra. Közepes állománymagasság, kimagasló állóképesség jellemzi, bokrosodóképessége rendkívül erős. Kórtani tulajdonságai stabilak, toleranciával rendelkezik a lisztharmat, a rinhospórium, a barnarozsda, valamint az anyarozs kórokozóival szemben. Az inputanyagok, így a műtrágyák költségeinek drasztikus változásai miatt komoly előnye, hogy termelői tapasztalatok szerint a kijuttatott tápanyagokat rendkívül jól hasznosítja.

rozs