fbpx

A napos, száraz idő kedvez a mezőgazdasági kultúrának

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 17.

Még lehetnek záporok, zivatarok a héten, de augusztus utolsó felében többnyire napos, meleg, száraz idő segíti a nyári növények érési folyamatait – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális agrometeorológiai elemzésében.

Ellenfényes napraforgó és a Nap
Augusztus végén még meleg lesz, ez segíti a lábon álló mezőgazdasági kultúrák érését (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Az elmúlt egy hétben kevés volt a csapadék

Elszórtan fordultak elő záporok, zivatarok, ráadásul éppen az Alföld középső részein esett a legtöbb eső, ahol a legnagyobb szükség volt rá. A talaj a hónap eleji kiadós esők után sokat száradt az elmúlt napokban, de a felső 20 centiméteres réteg csaknem országszerte megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz.

A mélyebb rétegek már nem mutatnak ilyen kedvező képet: az Alföld jelentős részén kritikushoz közelien száraz a talaj, aszályos területek is előfordulnak.

A kukorica sokfelé szépen fejlett

Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte jót tett a többnyire a teljes érés állapotában járó állományoknak. Békés vármegyében kevesebb esőt kaptak a növények a tenyészidőszakban, így arrafelé vannak gyengébben fejlett táblák is, a Hajdú-Bihar vármegyei Mikepércs térségében pedig látni jégverte állományokat. Debrecen-Hajdúböszörmény és Miskolc térségében pedig szép zöldek a táblák.

A csemegekukorica-termés is a főbb körzetekben ígéretesnek mondható, átlagon felüli hozamra számítanak a gazdák.

A napraforgó az érés kezdeti állapotában van, jellemzőek a jól fejlett állományok.

A hétvégén még elszórtan lehet zápor, zivatar

A jövő héten csütörtökig-péntekig csökken a csapadékhajlam és többnyire napos, száraz, meleg időjárás várható. Az e heti záporokból lehulló csapadék mennyisége csak kevés helyen haladja majd meg a 10 mm-t, így a talajok további nedvességvesztése lesz a jellemző. Ennek eredményeként az Alföldön az aszályos területek további növekedése várható. A hőmérséklet nem változik számottevően, marad a kánikula 28-35 fok közötti csúcshőmérséklettel.

Az augusztus 20. körüli szokásos lehűlés idén késik, talán el is marad, azonban az éjszakák gyorsan, naponta 3-4 percet hosszabbodnak, így a hajnalok már a legtöbb helyen felfrissülést hoznak.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat