fbpx

CLAAS TERRA TRAC – Mindent a talajért

Írta: - 2017 december 11.

Agritechnica 2017

Sok évnyi gyakorlati tapasztalat és a több mint 25 000 elégedett ügyfél: a CLAAS az Agritechnica kiállításon egy JAGUAR silózó és egy AXION nagytraktor példáján megmutatta, milyen magas szintű tudással rendelkezik a TERRA TRAC gumihevederes járószerkezetek fejlesztése, továbbfejlesztése és gyártása terén.

CLAAS AXION 900 TERRA TRAC: mint teljes rugózású, járószerkezettel felszerelt traktor az AXION 900 TERRA TRAC a gumihevederes traktor előnyeit kombinálja a hagyományos traktorok kényelmes menettulajdonságaival.

Mindent a talajért – már 30 éve

Ha tömör a talaj, az csökkenti a hozamot, és csak nagyobb befektetésekkel lehet a korlátozó tényezőket felszámolni, jó hozamokat elérni. A CLAAS már a gépek fejlesztési szakaszában nagy hangsúlyt helyez a talaj megóvására. Már 30 éve annak, hogy a vállalkozás bemutatta az első gumihevederes sorozatgyártásban készült kombájnját. A TERRA TRAC koncepció véglegesítésére – majdhogynem annak jelenlegi formájában – néhány évre rá került sor. Azóta a CLAAS a LEXION csúcskategóriás kombájnjának járószerkezetét folyamatosan fejlesztette. A kombájnoknál a koncepció előnyei a következők:

  • 66 százalékkal alacsonyabb talajnyomás a kerekes gépekhez képest;
  • 40 km/óra sebesség a közlekedési szabályok által előírt szállítási szélességnél;
  • nagy menetkényelem a hidropneumatikus rugózásnak köszönhetően;
  • nyugodt adaptervezetés és biztos nyomtartás,
  • költségmegtakarítást jelenthet azáltal, hogy kíméli a talajszerkezetet, és a betakarítást követő talajművelési munkák kisebb ráfordítással járnak majd.

A fejlesztés következő lépéseként a CLAAS a felhasználók igényei alapján ezt a koncepciót az AXION nagytraktorokra és a JAGUAR silózókra is kibővíti.

TERRA TRAC a JAGUAR silózókon

CLAAS, mint vezető silózó gyártó a TERRA TRAC-kal egy gyárilag beépített járószerkezetet kínál silózóihoz, mely óvja a talajt és a gyepes részeket. Egyedülálló megoldásként a fordulókban a járószerkezet eleje kiemelkedik és a gép a járószerkezet középen elhelyezkedő támgörgőkre támaszkodik. Ennek eredményeképpen a fordulókban a felfekvő felület és a talajnyomás mértéke nagyon gyorsan olyan mértékűre változik, mint a 800-as méretű gumiabroncsoké.

A Kieli Egyetem vizsgálatai kimutatták, hogy a felfekvőfelület ilyen megrövidítése majdnem a kerekes gépek szintjére csökkenti a nem kívánt, káros nyíróerőket, melyek egyébként a fordulók közben összeadódnak, amikor a járószerkezettel szerelt gépek fűben dolgoznak. Az innovatív koncepció egész évben lehetővé teszi a munkát úgy, hogy nem kell az átszerelésre értékes időt vesztegetni. A 635 mm széles gumihevederrel a TERRA TRAC-kal szerelt JAGUAR szélessége a 3 méteres szállítási szélesség alatt marad, és 40 km/órás sebesség elérésére képes. A 890 mm széles gumihevederrel a gép 3,5 méteres szélesség alatt marad. További gyakorlati előny, hogy a szemroppantó oldalról történő beépítése és kiszerelése könnyebbé válik, hiszen a gumiheveder alacsonyabb, mint a kerék.

TERRA TRAC az AXION traktorokon

Az AXION 900 TERRA TRAC traktorokkal a CLAAS az első teljes rugózással és félig hevederes járószerkezettel felszerelt traktort mutatta be a nagyérdeműnek. A DLG a koncepciót az Agritechnica 2017 kiállításon ezüstéremmel tüntette ki. A silózóknál és a kombájnoknál alkalmazott járószerkezethez képest a hevederes traktornál nagyobbak a hátsó hajtókerekek, így ezek nagyobb forgatónyomaték átvitelét teszik lehetővé. A járószerkezet a teljesítményt még nehezebb talajmunkák és alacsonyabb munkasebesség esetén is minimális szlippel viszi át a talajra. Az előszériás TERRA TRAC szerkezettel kombinált AXION egy gumihevederes traktor előnyeit – vonóerő, talajvédelem –a hagyományos traktorok kényelmes menettulajdonságaival egyesíti. A járószerkezet külön-külön rugózott hajtó-, futókerekeinek és támgörgőinek köszönhetően állandóan optimális talajkövetést biztosít. Az AXION 900 TERRA TRAC-nak bár nagyobb a felfekvő felülete, mégis egyértelműen keskenyebb, mint egy széles- vagy ikerkerekezésű gép. A rugózás 40 km/órás sebességig maximális haladási kényelmet nyújt.

A CLAAS-ról

Az 1913-ban alapított CLAAS családi vállalkozás (www.claas-gruppe.com) egyike a világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártóinak. A vesztfáliai Harsewinkelben található vállalat Európában a kombájn gyártás piacvezetője. Egy másik termékcsoporttal, az önjáró silózóval a CLAAS az első helyen áll a világpiacon. Szintén vezető helyen áll a családi tulajdonban lévő vállalat a világ mezőgazdasági technikáinak sorában traktoraival, valamint mezőgazdasági bálázóival és szálastakarmány-betakarítógépeivel egyaránt. Termékkínálatuk részét képezi a legmodernebb mezőgazdasági informatikai technológia is. A CLAAS 11 300 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, és forgalma a 2016-os üzleti évben elérte a 3,6 milliárd eurót.