fbpx

Drónok, vetőmagok, árak és kilátások a BETAMAG-nál

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 11.

Mire számíthatnak a gazdák vetőmagköltségben, technológiai megoldásokban?

Bár a Békés megyei extrém szárazság lehetetlenné tette a fajtabemutatót, a példátlan aszály mégis ráirányította a figyelmet a BETAMAG-TRADE Kft. célkitűzéseire. A szárazság- és stressztűrés kiemelten fontos már ma is – és még inkább a jövőben. Ezt pedig a KWS vetőmagjai mellett a hatékony növényvédő szerek és tápanyag-utánpótlási technológiák: például a drónok és a lombtrágyák jelentik – így összegezhető a BETAMAG júniusi szakmai napjának üzenete.

A vetőmag-előállítással és -forgalmazással széles portfólióban foglalkozó BETAMAG nagyrátai bemutató- és szakmai napján arra adott választ a gazdáknak, hogyan reagálhatnak eredményesen a szántóföldi növénytermesztést érő kihívásokra. Az alaphangot mindehhez Steinmacher László, a BETAMAG Kft. ügyvezetője adta meg. Emlékeztetett: a járvány után érkező orosz háború, az energia-, alkatrész- és inputanyag-áremelkedések, sőt, az ellátási láncok akadozásai komoly bizonytalanságokat okoznak. A gazdák most ugyan kiemelkedően jó árakat várhatnak a betakarítás utánra, de az említettek mellett például a vetőmagok ára is jelentősen emelkedik. A szektorban most arra számítanak, hogy például a júliusban várható 135 ezer forintos takarmánybúzaár alapján annak kétszerese, sőt, akár 280 ezer forint is lehet egy tonna kalászosvetőmag.

Ellenállók, erősek, stressztűrők, bőtermők

A BETAMAG előadói elsősorban a növénytermesztési szempontok alapján mutatták be az idehaza impozáns mutatókkal bíró KWS kalászosmárka sikeres és új fajtáit. A búzában például a betegségekkel szemben igen ellenálló és stressztűrő korai-középkorai malmi fajtát, a STROMBOLI-t, amely két éve csaknem 9 tonnás termésével első lett az IKR kísérleteiben. Árpában a KWS kiemelt ajánlata a KWS HIGGINS, amelyre ugyancsak igaz, hogy erőteljes a lisztharmat, levélfoltosság és a barnarozsda elleni ellenállósága, sőt, rezisztens az árpa sárga mozaikvírusa ellen, ugyanakkor magas hektolitersúly és kiváló minőségű szemtermés is jellemző rá. Az árpában hagyományosan erős KWS-nek a hatsoros takarmányárpája, a KWS HIGGINS az egyik új terméke, ezt erős szára, magas szalmája az állattartók számára különösen hasznossá teszi. A rozstermelők számára is van ajánlata a KWS-nek, sőt, a BETAMAG egyik elkötelezettsége is, hogy e kultúrát erősítse Magyarországon. Ennek az az oka, hogy – akárcsak például a tritikálé – a rozs is jelentős előnyökkel bír mind a termesztéstechnológia révén a termesztőknél, mind a beltartalmi jellemzői révén az állattartóknál. A szakmai nap egyik kiemelt szereplője ezért a nagyon stabil kórtani jellemzőkkel bíró, közép-korai KWS SERAFINO volt. Ez az őszi hibrid nemcsak a stresszt állja, de kiemelkedő bokrosodó- és termőképességgel bír még homokos talajokon is, korai zöldtakarmányként vagy biomassza-alapanyagként is előnnyel alkalmazható. Újdonságokat is láthattunk, a KWS PROGAS és a KWS TAYO rozshibridek idén kerülnek bevezetésre a magyar piacon.

Növényvédelem– a levegőből is?!

A BETAMAG Kft. szakmai napjának fontos eleme volt a Sumi Agro a szegmensben átfogó növényvédelmi ismertetője. Emellett került sor a Danuba termék- és drónbemutatójára, amelynek fókuszában a különféle növekedésserkentők, biostimulánsok és lombtrágyák álltak. Noha idehaza még nem engedélyezett nagyobb magasságban a növényvédelmi célú drónhasználat, az a bemutatón is kitűnt és elhangzott, hogy a jövő útja ez a talajkímélő, hatékony, a vegyszer felhasználást csökkentő és kedvező áron hozzáférhető technológia.

A bemutató egyik szomorú, ugyanakkor mégis tanulságos eleme volt az a 70 hektáros tábla, amely eredetileg a KWS fajtabemutató-parcelláinak adott volna helyet. A tavaly ősz óta lényegében folyamatos aszály azonban az egész déli-délkeleti vidéken katasztrofális hatást gyakorolt (lásd még Gazdaszemmel rovatunkban a Mezőmag Kft.-nél rögzített tapasztalatokat a 22. oldalon) a szántóföldi kultúrákra. A BETAMAG tábláján azonban az is megfigyelhető volt, milyen sokat számított az öntözés.

Kohout Zoltán

CÍMKÉK