fbpx

Malackodjunk egy kicsit! – AMC kampány

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 10.

A sertéságazatot, az állattartókat támogatja az idén tízedik alkalommal indított kampányával az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) – Micsoda malacunk van!

Kampány, grillezés
Az idei kampány már a tízedik, a sertéságazatra ráfér a támogatás (fotó: AMC)

Magyarország 96 százalékban önellátó sertéshúsból

Az ellátásbiztonság fenntartása akkor valósulhat meg, ha nemcsak a kormányzat, hanem a magyar fogyasztók is a magyar sertéshús mellett „teszik le a voksukat” – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kampányt beharangozó sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy háborús helyzet van, amely a mezőgazdasági termelőket, élelmiszeripari vállalkozásokat, kiskereskedelmet és a fogyasztókat is érinti, az infláció mindenkit sújt. Ebben a gazdasági helyzetben a hazai kiskereskedelemtől a tárca azt várja, hogy a lehető legnagyobb mértékben magyar termelésből származó sertéshúst kínáljon a fogyasztóknak.

Az utóbbi évek nehéz megpróbáltatások elé állította a sertéshús ágazatot

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta, az utóbbi időszak hatalmas megpróbáltatások elé állította a hazai sertéshús ágazatot. Az elmúlt évek szélsőséges árhullámzása folyamatos alkalmazkodásra kényszerítette az ágazat szereplőit. A takarmány és energiahordozó árak drasztikus emelkedése a termékek előállításának önköltségét növeli, így a fogyasztóknak is további áremelkedésre kell számítaniuk.

Arra kérte a fogyasztókat, hogy a patrióta szolidaritás jegyében segítsék az ágazat szereplőit azzal, hogy kiváló minőségű, magyar sertéshúst és húskészítményt vásárolnak.

A helyzet nem egyszerű: minőség vagy mennyiség?

Giczi Gergely az AMC ügyvezető-helyettese kiemelte, a jelenlegi helyzet nemcsak tenyésztői és feldolgozói, hanem fogyasztói szempontból sem egyszerű. A háborús infláció meglátszik a hústermékek árán is, így nem meglepő, ha a fogyasztási szokásaink is változnak.

Idén a mennyiségi fogyasztásról a minőségi felé, illetve a fogyasztói tudatosság felé tolódik a kampány fókusza.

Sertéshúsfogyasztás
A hazai sertéshúsfogyasztás alakulása (infógrafika: MTI)

A változatossághoz a sertéshús fogyasztása is hozzá tartozik

Kovács Judit dietetikus hangsúlyozta, az egészséges táplálkozás alapja a változatosság, amelyhez a sertéshús fogyasztása is hozzá tartozik. A grillezés során a tápanyagok jobban megőrződnek, az ilyen módon készített ételek általában kevésbé zsírosak, így a nyári hőségben nem rónak nagy terhet az emésztőrendszerre.

Érdemes odafigyelnünk a felhasznált alapanyagok minőségére és ételkészítés során az élelmiszer biztonságra.

A sertéshús nagy mennyiségű vasat, A-, B-, D -vitaminokat tartalmaz, emellett a foszfor-, magnézium-, kálium-, cink- és a húskészítmények nátriumtartalma is említésre méltó. Magas a fehérjetartalma, így akár a sportolói étrend kiváló része is lehet.

Forrás: AMC